середа, 23 травня 2012 14:44

В Україні можуть створити "РосУкрЕнерго-2" - експерт

В Україні можуть створити "РосУкрЕнерго-2" - експерт
Володимир Омельченко: Україна намагається тиснути на "Газпром". Фото: qclub.org.ua

Розгортання проектів з диверсифікації поставок газу в Україну може свідчити про намагання влади тиснути на ВАТ "Газпром" для зменшення ціни блакитного палива.

Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив провідний експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"Думаю, що в основних провайдерів українського газового бізнесу є надія, що у "Газпрому" врешті-решт не витримають нерви і він буде змушений піти на поступки український стороні, знизивши ціни ... Тоді диверсифікаційні проекти можуть бути згорнені, і може знову утворитися спільна газова схема за прикладом "Росукренерго". Мені здається, що це основний варіант, який проробляється основними гравцями на українському газовому ринку", - сказав він.

Водночас він високо оцінив перспективи розробки Юзівського та Олеського родовищ іноземними компаніями.

"Угоди з Chevron Shell - один із перспективних шляхів збільшення власного видобутку як традиційного, так і нетрадиційного газу та зниження залежності від російського експорту", - зазначив Омельченко.

За його словами, також перспективною є рамкова угода з німецькою RWE.

"На європейському ринку ціни, як відомо, помірні, особливо це стосується ринку спотових поставок. Там ціна на природний газ приблизно на 100-120, а влітку на 150 доларів, нижча, ніж тисячу кубічних метрів російського газу. Мені здається, цей напрямок зниження залежності від російських поставок є надзвичайно перспективним", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «В Україні можуть створити "РосУкрЕнерго-2" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі