субота, 10 вересня 2022 10:46

Спецтема: Війна Росії проти України

В НБУ назвали основну причину стрімкого підвищення цін

Споживча інфляція в Україні пришвидшилася в серпні поточного року до 23,8%.

Інфляційні очікування надалі погіршуватимуться, свідчить макроекономічний та монетарний огляд Національного банку України за вересень. Передусім під тиском виробничих витрат.

"Зростання інфляції насамперед зумовлене наслідками терористичних дій Росії та тимчасової окупації окремих територій. Це порушення ланцюгів постачання, руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, скорочення пропозиції, збільшення виробничих витрат, зокрема унаслідок корекції курсу гривні та значна вимушена міграція всередині країни", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс євро рвонув угору перед вихідними

Корекція курсу гривні також мала вплив на прискорення інфляції, передусім через вартість імпортованих товарів та складників.

Автор: НБУ
 

"Вагомий внесок у прискорення інфляції мало також подорожчання окремих продуктів харчування на тлі зростання витрат на їхнє виробництво і постачання (більшість оброблених продуктів) та обмежену пропозицію (крупи, м'ясні продукти). Натомість стримувало інфляцію збільшення пропозиції сирих продуктів з боку населення", – сказано у звіті.

Автор: НБУ
 

Стрімко сповільнювалося зростання цін на пальне завдяки насиченню ринку, подешевшанню нафти та нормалізації логістики. Водночас фіксовані тарифи на газ і тепло нівелюють ефект від стрімкого подорожчання інших складників адміністративної інфляції.

У липні інфляція в Україні становила 22,2% у річному вимірі. А в серпні показник був 23%. Інфляційний тиск залишається значним. Ефекти війни, зокрема руйнування виробництв і логістики, надалі мають визначальний вплив на ціни майже всього споживчого набору товарів і послуг. Швидкість відновлення української економіки та повернення інфляції на траєкторію сповільнення значною мірою залежать від строків завершення активної фази війни.

Зараз ви читаєте новину «В НБУ назвали основну причину стрімкого підвищення цін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі