середа, 24 березня 2021 17:46

У чому причина падіння економіки України - висновок НБУ

У чому причина падіння економіки України - висновок НБУ
Українська економіка виявилася більш стійкою до цієї кризи. Фото: pixabay.com

За 2020 рік рівень економіки в Україні впав на 4%.

Головною причиною стали карантинні обмеження, запроваджені через пандемію коронавірусу, повідомили в коментарі Національного банку України (НБУ) щодо ВВП 2020 року.

Окрім цього, на стан економіки вплинуло зниження внутрішнього інвестиційного попиту через невизначеність ситуації з Covid-19.

За інформацією НБУ, українська економіка виявилася більш стійкою до цієї кризи, якщо порівнювати з попередніми.

"Коронакриза не супроводжувалася стрімкою девальвацією та інфляцією, а падіння реального ВВП виявилося не таким суттєвим, як очікувалося на початку кризи", - пишуть у коментарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти пророкують Україні стрімке відновлення економіки

Також зазначається, що протягом року спостерігалося суттєве зменшення валового нагромадження основного капіталу (24,4% р/р) майже в усіх видах діяльності. Скорочення інвестицій відбулося через погіршення ділових очікувань підприємств.

Однак у другому півріччі пожвавився споживчий попит через пом'якшення карантинних заходів та завдяки програмам соціальної підтримки та зосередженні на внутрішньому туризмі.

"На початку 2021 року відновлення економіки стримуватимуть погіршення епідемічної ситуації та посилення карантинних обмежень як в Україні, так і у світі. Додатковий негативний внесок матимуть несприятливі погодні умови в січні та лютому", - додали в НБУ.

За період пандемії та карантинних обмежень населення найбільших економік світу додатково накопичили $2,9 трлн. Китайські споживачі на депозитах заробили $430 млрд.

Зараз ви читаєте новину «У чому причина падіння економіки України - висновок НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі