неділя, 09 червня 2013 00:48

Уряд готує "революційну" модель покращення українських автодоріг

Уряд готує "революційну" модель покращення українських автодоріг
Олександр Вілкул. Фото: obozrevatel.com

Нинішня система управління автодорогами не відповідає стандартам провідних управлінських практик.

Про це віце-прем'єр міністр Олександр Вілкул написав у своїй статті на ZN.UA.

Він зазначив, що на поточний момент у системі "Укравтодору" зосереджені всі функції з поточного утримання автодоріг: планування, служби замовника, виконання і навіть контролю. Таким чином, виходить, що підрядник контролює сам себе.

Серед недоліків також мають місце відсутність довгострокового планування, відсутність реалізації принципу державно-приватного партнерства при тому, що в Європі за таким принципом будується більше 30% доріг.

За словами Вілкула, нова модель управління, запропонована урядом, виправить ці недоліки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці подали в суд на "Укравтодор" за погані дороги

Зокрема, заплановано затвердження довгострокової комплексної програми розвитку автомобільних доріг на 2013-2018 рр.. з виділенням чітких пріоритетів, введення практики довгострокових договорів на утримання доріг.

Віце-прем'єр також пропонує реорганізувати АТ "ДАК "Автомобільні дороги України" шляхом створення регіональних компаній, керованих місцевою владою.

Дороги місцевого значення протяжністю 117 тис. км будуть передані від "Укравтодору" обласним адміністраціям, в яких до кожної дороги буде прикріплена відповідальна особа.

Пропонується також передати функцію планування Міністерству інфраструктури, а контролю — Укртрансінспекції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Азарова розглядають можливість ремонтувати дороги за рахунок здорожчання бензину

Дороги державного значення, транзитні коридори планується перевести в першу категорію, а дороги місцевого значення прикріпити до відповідальності регіонів.

"Ці заходи дозволять чітко розділити функції між органами, усунути дублювання, розділити функції замовника і виконавця робіт, ефективно планувати розвиток дорожньої мережі, особливо на місцевому рівні. А також задовольнити потреби регіонів в якісних дорогах і підвищити ефективність використання бюджетних коштів", - вважає віце-прем'єр.

Зараз ви читаєте новину «Уряд готує "революційну" модель покращення українських автодоріг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі