вівторок, 02 листопада 2021 21:27

Укренерго пояснило відновлення постачання електроенергії з Білорусі аварійною допомогою

Укренерго пояснило відновлення постачання електроенергії з Білорусі аварійною допомогою
Україна запросила аварійну допомогу на постачання електроенергії з Білорусі. Фото: unian.ua

Білорусь у вівторок, 2 листопада, відновила постачання електроенергії до України.

Постачання здійснюється в рамках аварійної допомоги, повідомляється на сайті Міненерго Білорусі.

"2 листопада з 14:00 у рамках договору про надання аварійної допомоги Білорусь розпочала постачання електроенергії в енергосистему України потужністю 500 МВт. Постачання здійснюються за запитом української сторони", – йдеться у повідомленні.

У міністерстві уточнили, що постачання електроенергії в Україну в рамках аварійної допомоги планується до 21:00. Про довгострокові комерційні контракти, крім укладених раніше, у цьому випадку не йдеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше країни Балтії повністю відмовилися від електроенергії з Росії

У пресслужбі оператора енергосистеми України НЕК "Укренерго" підтвердили надання 500 МВт аварійної допомоги до Об'єднаної енергосистеми України з боку Білорусі. А також 100 МВт аварійної допомоги з боку Словаччини до "Острова Бурштинської ТЕС", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Пізніше в Укренерго заявили про причини, строки та графік надання допомоги.

"Сьогодні, 2 листопада, з 13:00 до 20:00 години у зв`язку з дефіцитом потужності в ОЕС України НЕК "Укренерго" вимушено активувало аварійну допомогу з енергосистеми Білорусі. Орієнтовний обсяг аварійної допомоги складає близько 3 500 МВт-год. Причинами дефіциту потужності є підвищена аварійність на енергоблоках теплових електростанцій у період сезонного зростання споживання. При цьому 2 листопада спостерігався значний перевиробіток електроенергії на ГЕС та зниження генерації ВДЕ", – сказано в повідомленні Укренерго.

Зокрема, йдеться про аварійні ремонти на "ДТЕК Курахівська ТЕС" , "ДТЕК Криворізька ТЕС", "ДТЕК Бурштинська ТЕС".

Україна заборонила імпорт електроенергії з Білорусі у квітні 2021 року.

Володимир Зеленський тоді підписав закон щодо сертифікації оператора передачі електроенергії відповідно до вимог ЄС.

З 1 листопада НКРЕКП не продовжила заборону на імпорт електроенергії. Тому можливість закуповувати електроенергію в Білорусі є. Рішення про закупівлю є прерогативою енергетичних компаній.

Зараз ви читаєте новину «Укренерго пояснило відновлення постачання електроенергії з Білорусі аварійною допомогою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі