середа, 11 липня 2012 17:17

Україну виручать високі світові ціни на зерно - експерт

Україну виручать високі світові ціни на зерно - експерт
Володимир Коновальчук: Менший врожай не означає, що рік був поганим. Фото: feg.org.ua

Негативний ефект від зменшення обсягу валового врожаю в Україні може компенсуватися зростанням світових цін на зернові.

Таку думку висловив експерт з питань АПК Володимир Коновальчук у ефірі "Ера-FM".

"Менший врожай не означає, що рік був поганим. Так само як і більший врожай. За останні 2-3 тижні світова врожайність значно зменшилася, але ціни, наприклад, на зернові дуже сильно зросли. Це може бути дуже сприятливим фактором для агровиробників", - сказав він.

Коментуючи заклик міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка до аграріїв продавати зерно за гідною ціною, експерт зауважив:

"У будь-якій нормальній країні ціна має формуватися на основі попиту та пропозиції ... Як тільки держава починає займатися регулюванням, у нас з'являється або профіцит, або дефіцит".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович за чашкою чаю розповів про три роки стабільного економічного зростання

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Микола Азаров прогнозує урожай зернових в Україні на рівні 46-47 млн тонн. За оцінками експертів Українського клубу аграрного бізнесу, цьогоріч аграрії зберуть лише 40 млн тонн зерна. Торік зібрали понад 55 млн тонн. Міністерство сільського господарства США (USDA) знизило свою оцінку врожаю зерна в Україні у 2012 році на 3,3%, або на 1,5 млн тонн у порівнянні з червневим прогнозом - до 44,3 млн тонн.

Зараз ви читаєте новину «Україну виручать високі світові ціни на зерно - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі