середа, 17 грудня 2014 11:33

Український ринок IT через кризу повернувся до показників 2009 року - дослідження

Український ринок IT через кризу повернувся до показників 2009 року - дослідження

Аналітичне агентство IDC Україна представило дослідження про те, як криза вплинула на IT-галузь. Голова представництва IDC в Україні Володимир Поздняков підкреслив, що через економічну рецесію сегмент піддався шоковій терапії, яку можна порівняти з наслідками кризи 2008 року, коли скорочення попиту на IT-товари і послуги перевищило 50%. В цьому році аналітики пророкують ринку аналогічне падіння на 45-50%. Найсильніше постраждають продажі обладнання, а найстійкішим виявився ринок публічних хмар, пише ain.ua.

Причинами падіння послужив цілий комплекс подій: втрата Україною Криму, війна на Донбасі, банківська криза, тяжкі умови МВФ, і, особливо, різка девальвація гривні, яка перевищила найгірші очікування - за рік курс національної валюти впав на 90%.

За оцінками IDC, за 9 місяців поточного року сумарний IT-бюджет підприємств основних галузей промисловості скоротився на 40%, провідних операторів зв'язку - на 55%, 30 найбільших банків - на 26%. Не набагато краще йдуть справи і у споживчому сегменті. Всупереч припущенням аналітиків, які були зроблені в березні 2014 року, долар виріс не до 11 грн, а до 16 грн, що сильно скоригував результат - падіння виявилося в півтора рази більше.

Сектор ПЗ та професійних ІТ-послуг, особливо не пов'язаних з налагодженням і підтримкою обладнання, демонструють більш високу стійкість до кризи, а продажі хмарних сервісів взагалі ростуть вражаючими темпами (близько 40% за рік). Однак загальний результат, за даними IDC, все-одно гнітючий - в результаті кризи Україна за ВВП і IT відкотився на рівень 2009 року. Навіть незважаючи на санкції і сильну девальвацію Росія постраждала менше.

"За рівнем споживання та ІТ-послуг Україна знаходиться далеко в аутсайдерах, на одному рівні з Пакистаном і Нігерією. У розвинених країнах сукупна частка і послуг на ринку IT перевищує 60%, в той час як у нас - 15-16%, тобто в чотири рази менше. Фактично, це показник технологічної відсталості України, адже в умовах невпинного зростання складності IT-систем і скорочення ІТ-бюджетів забезпечити належний рівень ефективності роботи підприємств і державної машини неможливо без відповідного і сервісів з боку професійних інтеграторів", - прокоментував Поздняков.

Експерт зазначив, що відновлення і подальший розвиток українського ринку IT неможливо без радикальної реформи державної системи, в основі якої повинні стояти викорінення корупції та спрощення умов для ведення малого і середнього бізнесу. Тільки таким чином можна подолати технологічну прірву, яка відділяє нас від розвинених країн.

Аналогічне дослідження IDC Україна представила в минулому році, і хоча його результати були не такимисумними, оптимізму в ньому було небагато. Тоді саме велике майбутнє Поздняков готував сегменту IT-аутсорсингу, який стабільно зростає з року в рік. Однак у цьому році, за даними профільної Асоціації IT-України, зростання експорту IT-послуг з України за підсумками 2014 року може скласти всього 5-7%, і то лише за умови стабілізації ситуації на сході країни. В іншому випадку ринок аутсорсингу в Україні покаже нульове зростання або негативну динаміку. Особливо страждають невеликі компанії.

Зараз ви читаєте новину «Український ринок IT через кризу повернувся до показників 2009 року - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі