понеділок, 06 листопада 2023 16:55

Україні загрожує "діра" у $29 млрд. Гроші Заходу потрібні вже

Україні загрожує "діра" у $29 млрд. Гроші Заходу потрібні вже
Міністр фінансів закликав союзників направити в Україну близько $300 млрд російських активів. Фото: mof.gov.ua

Без західної допомоги Україні загрожуватиме діра у бюджеті розміром $29 млрд.

Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко американському виданню Politico.

За словами міністра, Верховна Рада ухвалить бюджет на 2024 рік, але загрожує "діра" у $29 млрд без подальшої підтримки з боку союзників.

"Збереження макроекономічної стабільності є досить важливим для нас, тому що крім війни у нас буде економічна криза (в разі відсутності фіндопомоги. – Gazeta.ua.)", - сказав міністр.

Якщо в Україні буде криза, це матимете побічні ефекти у Європейському Союзі, заявив.

"Наслідки економічної кризи були б дуже, дуже травматичними не лише для України, а й для всієї Європи. Оскільки вона може спричинити наслідки також для Європи через міграцію, через величезне зростання цін у Європі, зокрема на деякі продукти харчування і товарів, можливо знову на нафту і газ", - сказав Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фон дер Ляєн: вступ України до ЄС - це геостратегічний інтерес

Очільник Мінфіну також закликав союзників направити в Україну близько $300 млрд російських активів, заморожених країнами "Великої сімки" на початку війни.

"Це законний пріоритет для України - отримати ці російські заморожені активи для відновлення України", - сказав Марченко.

Україна відкрита до подальших реформ для посилення антикорупційних органів, але допомога потрібна у терміновому порядку, заявив міністр.

"Ми готові обговорювати (реформи. - Gazeta.ua). Але ми не готові до того, що це може призвести до затримки з надання допомоги Україні. Нам потрібні гроші з початку наступного року", - сказав Марченко.

У вересні уряд затвердив проєкт державного бюджету на 2024 рік. Ключовий акцент зроблено на питаннях оборони та безпеки, сказав прем'єр.

У жовтні в Україну вперше за більш як три роки приїхала місія Міжнародного валютного фонду. Обговорили з урядовцями чотирирічну програму МВФ на $15,6 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Україні загрожує "діра" у $29 млрд. Гроші Заходу потрібні вже». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі