понеділок, 20 травня 2013 09:50

Українці вперше за 5 років купили валюти менше, ніж продали

Українці вперше за 5 років купили валюти менше, ніж продали
Чисте сальдо валютних операцій минулого місяця стало позитивним - $117,8 млн. Фото: ria.ru

Вперше за майже п'ять років українці у квітні купили у банків готівкової іноземної валюти менше, ніж продали.

Про це з посиланням на дані Національного банку України (НБУ)пише "Комерсант-Україна" в публікації "Валютная распродажа".

Згідно з повідомленням, чисте сальдо валютних операцій минулого місяця стало позитивним - $117,8 млн, тоді як ще в березні воно було негативним (-$2,7 млн). Останній раз така ситуація спостерігалася ще в липні 2008 року - тоді профіцит ринку склав $54 млн.

"Обсяг продажу валюти населенням є стабільним вже тривалий термін - $1,1-1,2 млрд на місяць, тоді як попит на неї постійно змінювався", - пише видання.

Як повідомляється, восени 2012 року високі політичні ризики напередодні парламентських виборів спровокували масову скупку валюти, попит на яку досяг піку в жовтні - $3,34 млрд доларів (чиста купівля валюти склала $2,1 млрд).

Однак, адміністративні заходи НБУ, у тому числі введення обов'язкового продажу 50% валютної виручки, а також тривале збереження курсу в межах 8,1-8,15 грн за долар заспокоїли панічні настрої населення, пише видання.

"Обіцянка ввести оподаткування операцій з валютою також вплинуло на зниження попиту, одночасно викликавши зростання продажу іноземної готівки на 30%. У підсумку в умовах зниження девальваційних ризиків скупка валюти в січні впала нижче $1,5 млрд і з тих пір не піднімалася вище цієї позначки", - йдеться в повідомленні.

На думку експертів, дана ситуація викликана як довгостроковими, так і тимчасовими факторами.

Крім того, банкіри кажуть, що влітку зростання попиту на валюту з боку громадян, які виїжджають за кордон, компенсується продажем валюти іноземними і внутрішніми туристами. Тому до осені вони не бачать причин для зміни ситуації на готівковому ринку.

Зараз ви читаєте новину «Українці вперше за 5 років купили валюти менше, ніж продали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі