четвер, 24 травня 2018 18:05

Українці почали отримувати рахунки за "зайві житлометри"

Українці почали отримувати рахунки за "зайві житлометри"
2018 року треба заплатити податок на нерухомість, виходячи з мінімальної зарплати на 1 січня 2017 – 3200 гривень. Фото:static.ukrinform.

Українці почали отримувати рахунки з податку на житло від Державної фіскальної служби. Їх сплачуть при надлишку квадратних метрів.

Податок на нерухомість стосується тих, в кого у власності знаходяться великі квартири і будинки. Не повинні платити власники квартир площею до 60 кв. м, а також будинків площею до 120 кв. м. Якщо у власності є і будинок, і квартира, їхній загальний метраж не повинен перевищувати 180 кв. м.

2018 року треба заплатити податок на нерухомість, виходячи з мінімальної зарплати на 1 січня 2017-го – 3200 грн. Влада на місцях вирішує, яку частину від цієї суми доведеться віддати за "зайві метри". Але не більше як 1,5%, повідомляє "Сегодня".

"Податок на нерухомість – це поширена європейська практика, - каже голова комітету з навчання союзу фахівців нерухомості України Лариса Ставинога. - Кошти йдуть до місцевого бюджету. Але в Україні сума залежить від розміру мінімальної зарплати, яка щорічно зростає. Начебто, він і невеликий, цей податок, але дуже різко піднявся. Причому вдвічі. Коли є комунальні платежі, податок на землю, податок на нерухомість. Простому обивателю це все важко".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порівняли вартість оренди житла у різних країнах

У тих, хто отримав платіжки, є 60 днів на сплату податку.

"У разі несплати за термін 60 днів, до 30 днів – штраф 10 відсотків, понад 30 днів – 20 відсотків штрафна санкція від розрахованої суми податку", – відзначає начальник управління адміністрування майнових податків та зборів Департаменту для фізичних осіб ДФС України Владислав Павлов.

Тих, кому рахунок не прийшов, штрафувати не повинні. Крім того, 25 тис. грн повинні заплатити заможні українці, власники елітної нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 кв. м для квартири і 500 кв. м для приватних будинків.

Податок на нерухомість ввели на початку 2015-го. Ним оподатковують квартири площею понад 60 кв. м і будинки площею більше як 120 кв. м. Оплачувати "зайві" квадрати за минулий рік потрібно до кінця серпня.

Зараз ви читаєте новину «Українці почали отримувати рахунки за "зайві житлометри"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі