середа, 05 лютого 2020 14:19

Україна встановила рекорд з експорту: чого найбільше продаємо за кордон

Україна встановила рекорд з експорту: чого найбільше продаємо за кордон
Від продажу яблук приріст виручки за два роки перевищив 150%. Фото: Слово і Діло

Торік Україна встановила рекорд з експорту плодоовочевої продукції.

Загалом за кордон овочів, фруктів, ягід і горіхів поставили на $339 млн. Це на 9,4% більше, ніж 2018-го. Або на 20,1% більше, ніж було 2017 року, пише EastFruit.

Найбільше Україна експортувала волоських горіхів, ягід і яблук. Так від продажу яблук приріст виручки за два роки перевищив 150%.

"Темпи зростання експорту плодоовочевої продукції з України залишаються високими. Питання, чи зможе країна утримати їх цьогоріч? Намітився ряд негативних тенденцій, як-от зміцнення курсу нацвалюти, дефіцит робочої сили для прибирання продукції, зниження обсягів виробництва малини, зниження інвестицій в нові сади і ягідники", - говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збільшили майже вдвічі експорт агропродукції за кордон, але це не покращить життя українців

За його словами, експорт країни може зростати за рахунок підвищення вартості продукції.

"Малину в Україні вирощують тільки для експорту в замороженому вигляді, хоча свіжу в ЄС можна продати у 5-10 разів дорожче. Наприклад, Марокко, яка була набагато далі від основних центрів споживання малини ЄС, експортує туди близько 30 тис. т свіжої малини, а Україна - близько нуля", - пояснює Ярмак.

За обсягом експорту плодоовочевої продукції Україна не входить у 50 світових лідерів. Наприклад, сусідня Польща експортує овочів і фруктів у 8 разів більше - на $2,6 млрд.

Україна в січні вичерпала річну квоту на мед до Євросоюзу. Цьогоріч ЄС збільшив квоту на мед до 6 тис. т на рік.

Зараз ви читаєте новину «Україна встановила рекорд з експорту: чого найбільше продаємо за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі