середа, 16 грудня 2020 14:45

Україна стала непривабливою для інвесторів: індекс впав до мінімуму з 2013 року

Україна стала непривабливою для інвесторів: індекс впав до мінімуму з 2013 року
Україну оцінили у 2,4 бали, з п'яти можливих. Фото: pexels.com

Індекс інвестиційної привабливості за 2-ге півріччя 2020 року впав до мінімуму з 2013 року. Україну оцінили у 2,4 бали, з 5 можливих.

78% керівників підприємств вважають український інвестиційний клімат несприятливим. Це на 16% більше, ніж на початку року. 66% директорів помітили погіршення інвестклімату. На поліпшення ситуації сподіваються тільки 10% СЕО, йдеться в результатах дослідження, яке провела Європейська Бізнес Асоціація.

Серед основних недоліків називають: слабку судову систему - 94%; високий рівень корупції - 91%; тіньову економіку - 75%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це нищить інвест-привабливість України" – Агро-Прод Рада вимагає знизити тариф на передачу електроенергії

Також інвесторів непокоїть: введення обмежувальних заходів; нестабільність податкового законодавства; ситуація навколо КСУ; загроза припинення співпраці з МВФ; ускладнення взаємодії з податковою і митницею, контролюючими та правоохоронними органами.

Утім, серед позитивних моментів інвестори виділили відносно швидке відновлення економіки після спаду внаслідок карантину, контрольовану інфляцію, зниження облікової ставки, стабільний курс національної валюти, спрощення валютних операцій, лібералізація ринку землі, впровадження державних е-сервісів.

Майже половина - 48% - опитаних іноземних інвесторів відмічають зниження інвестиційної привабливості України. 42% не вбачають суттєвих змін. Та лише 9% бачать покращення.

Зараз ви читаєте новину «Україна стала непривабливою для інвесторів: індекс впав до мінімуму з 2013 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі