понеділок, 05 грудня 2016 12:18

Україна стала не лише членом європейської лісової родини, а й підвищує свій авторитет на міжнародній арені - Христина Юшкевич

Україна стала не лише членом європейської лісової родини, а й підвищує свій авторитет на міжнародній арені - Христина Юшкевич

У цьому році увага до лісової галузі дуже загострилася. Навколо неї багато перепитій, звинувачень, які за часту виявляються фейковими. Ми ж вирішили дізнатися про іншу сторону лісової галузі. А саме, її місце в Європі та загалом у світі. Про міжнародну діяльність Державного агентства лісових ресурсів України говоримо з т.в.о голови відомства Христиною Юшкевич.

Христино Василівно, минулий рік був знаковим для міжнародної лісової спільноти – затверджені нові міжнародні домовленості щодо лісів на період до 2030 року та відзначено 25-річчя співпраці у лісовому господарстві в рамках процесу "Ліси Європи". Що приніс 2016 рік, і які досягнення Держлісагентства Вам хотілось би відзначити?

Можу з упевненістю сказати, що 2016 рік був не менш насичений важливими міжнародними подіями.

Ми розпочали у рамках Форуму ООН з лісів підготовку Стратегічного плану ООН щодо лісів на 2017-2030 роки та чотирирічної програми роботи. Навіть враховуючи факт, що документи будуть рамкові та добровільні до впровадження, їх сміливо можна називати знаковими для лісового господарства.

По-перше, будуть визначені кількісні та якісні показники лісів і лісового господарства в глобальному масштабі. По-друге, передбачається, що в рамках виконання цього плану країни братимуть на себе добровільні зобов'язання щодо удосконалення сталого лісоуправління. Держлісагентство активно бере участь у процесі розробки документу.

Загалом відстоювання позицій лісового господарства на міжнародній арені це непроста справа, але мало-помалу нам це вдається. Україна вважається країною з перехідною економікою. Такі країни у рамках багатьох міжнародних механізмів не можуть отримувати міжнародну допомогу для лісового господарства. Завдяки зусиллям Держлісагентства вдалось внести відповідні пропозиції та додати "країни з перехідною економікою" до переліку країн, які мають право на міжнародну фінансову підтримку лісоуправління. Уже цього року аналогічні формулювання, завдяки Україні, з'явились у проекті Стратегічного плану, а Держлісагентство отримало погодження від секретаріату Форуму ООН з лісів щодо надання допомоги для розробки проектних пропозицій та отримання міжнародної технічної допомоги для удосконалення ведення лісового господарства України.

Чи бере участь Україна у такому масштабному процесі, як "Ліси Європи"? І як взагалі європейська спільнота лісівників сприймає Україну?

Звичайно. І вже проведено велику роботу в рамках цього процесу. Цього року затверджено робочу програму на наступні чотири роки, а представника Держлісагентства разом із представником лісової адміністрації Франції обрано співголовуючими робочої групи стосовно перегляду формату діяльності процесу "Ліси Європи". Це велика довіра та відповідальність для України, оскільки ми будемо мати можливість впливати на організацію роботи та формат і структуру представлення інформації. Вже перше проведене засідання робочої групи у жовтні цього року показало, що ми зможемо отримати позитивні результати роботи.

Можу сказати, що Україна стала не лише членом європейської лісової родини, а й завдяки нашій роботі ми набули значного авторитету на міжнародній арені.

Наприклад, цього року розпочато процес перегляду Інтегрованого плану робіт секції лісового господарства та лісоматеріалів Європейської Економічної Комісії ООН/ФАО на період 2018-2021 роки. Враховуючи, що представник Держлісагентства є членом спільного бюро Європейської лісової комісії ФАО і Комітету по лісу та лісовій галузі ЄЕК ООН ми будемо брати активну участь на всіх етапах розробки плану та визначення напрямків міжнародної співпраці у лісовому господарстві.

Ми взагалі вперше зробили внесок у виконання поточного інтегрованого плану робіт секції – у вересні в Держлісагентстві проведено національний діалог "Санітарні рубки в Україні – стан та перспективи". Участь у заході взяли також представник "Державних лісів Польщі", науковці з Білоруського державного технологічного університету та Беллісозахисту. Під час обговорення з'ясувалося, що погіршення санітарного стану лісів відмічається не лише в Україні, а в інших країнах Європи. Так, в Польщі практично вполовину скоротились площі ялинових лісів, а в Білорусі вполовину скоротились площі ясенових лісів.

Як розвивається двостороннє співробітництво?

Цього року нарешті розпочато реалізацію Угоди про співробітництво між Урядом Республіки Туреччина та Урядом України в галузі лісового господарства, яка була підписана ще у жовтні 2013 року.

Під час візиту у жовтні цього року до України турецькі колеги мали нагоду з власного досвіду оцінити стан лісів України. Ми обговорили можливості започаткування інвестиційних проектів в Україні у сфері охорони лісів від пожеж та біологічних заходів боротьби із шкідниками та хворобами. Також навесні 2017 року буде проведено стажування українських фахівців у Туреччині з цих питань.

Найбільшим досягненням у двосторонньому співробітництві цього року можна назвати підписання Меморандуму про співпрацю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Федеральним міністерством сільського, лісового, водного господарства та екології Австрійської Республіки. Проект меморандуму було підготовлено Держлісагентством та підписано міністрами двох держав.

Завдяки цьому меморандуму ми вже активно працюємо над започаткуванням широкомасштабного трьохстороннього міжнародного проекту спільно з Австрією та Німеччиною, який буде реалізовуватися в Україні. Він буде направлений, зокрема, на здійснення повноцінного державного обліку лісів та ведення державного лісового кадастру.

А як із проектами міжнародної технічної допомоги?

Цього року започатковано та розпочато реалізацію двох проектів. Перший – за фінансової підтримки уряду Норвегії у рамках проекту ФАО, який спрямований на розробку механізму електронної видачі сертифікату походження деревини. Другий – за фінансової підтримки Федерального міністерства у справах довкілля Федеративної Республіки Німеччини та за сприяння Дунайсько-Карпатської Програми Всесвітнього фонду природи проводяться роботи щодо ідентифікації пралісів в Українських Карпатах. На цей час роботи проведені на площі більше 300 тис. га. Праліси Українських Карпат становлять унікальне природне надбання, яке потребує особливої уваги у питаннях їх охорони та збереження.

Як Ви розумієте процес ініціалізації нового проекту є довготривалим, тому ми не зупиняємось на досягнутому і намагаємось якнайкраще залучити донорські кошти для удосконалення сталого лісоуправління в Україні. Про роботу, проведену із секретаріатом Форуму ООН з лісів я вже казала.

Ми також опрацьовуємо питання щодо започаткування ще декількох проектів з європейськими колегами. Поки що не буду про них розповідати, але можу точно сказати, що ці міжнародні проекти сприятимуть реформуванню лісової галузі України.

Зараз ви читаєте новину «Україна стала не лише членом європейської лісової родини, а й підвищує свій авторитет на міжнародній арені - Христина Юшкевич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі