пʼятниця, 02 березня 2012 16:42

Україна повернула МВФ півмільярда доларів боргу

Україна повернула МВФ півмільярда доларів боргу

Ситуація із зовнішнім боргом України стабільна і дозволила державі здійснити виплату першого траншу за програмою stand-by Міжнародному валютному фонду (МВФ).

Про це у відеозверненні повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України (НБУ) Олена Щербакова.

"Низка засобів масової інформації останнім часом активно коментували боргову позицію України і адекватність її фінансових можливостей з обслуговування свого зовнішнього боргу. Я хочу прокоментувати зазначену ситуацію і щоб було розуміння цього процесу, на цифрах навести конкретні коментарі. З чого складається боргова позиція? Це зовнішній борг. Він відомий і складається з трьох складників: це державний зовнішній борг, банківський зовнішній борг і корпоративний зовнішній борг. Банківський зовнішній борг .. його сумарне відношення до ВВП - це всього лише 27%. Сума не така катастрофічна, яка не дає Україні можливості взагалі обслуговувати зовнішній борг", - сказала вона.

Щербакова уточнила, що Україна повернула МВФ близько $575 млн.

"Напевно, позитивним фактом тут можна навести той приклад, що з лютого місяця ми почали виплати за першим траншем стендбая - сума порядку 575 мільйонів, ми виплатили вчасно в повному обсязі. Ніяких претензій з боку іноземних інвесторів, зокрема Міжнародного валютного фонду, ми не отримали. Цим ми доводимо те, що Україна виконує свої зобов'язання", - зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арбузов знову наполіг: Курси валют в Україні будуть стабільними

За її словами, банківський сегмент має тенденцію до більш швидкого повернення коштів.

"Це стосується в першу чергу проблем європейської зони. Сьогодні ті банки, які присутні на українському ринку, це в основному європейські банки. Їх політика пов'язана з борговою політикою єврозони. Зрозуміло, що їм ресурси потрібні. Ми за минулий рік констатували заміщення довгих кредитів більш короткими. Але панікувати не потрібно, ця проблема характерна для всіх ринків", - уточнила Щербакова.

Найкраща ситуація з корпоративним боргом, підкреслила вона.

"Цей сегмент у нас найкраще обслуговується. Якщо виникають якісь проблеми, цей сегмент може замістити себе, тобто взяти новий кредит для виплати старого ", - сказала Щербакова.

Зараз ви читаєте новину «Україна повернула МВФ півмільярда доларів боргу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі