понеділок, 27 червня 2011 19:07

Україна подужає сплатити державний борг, дефолту не буде - експерт

Україна подужає сплатити державний борг, дефолту не буде - експерт

Україна здатна обслуговувати зовнішній державний борг, попри те, що його рівень досяг 40% внутрішнього валового продукту (ВВП) країни.

Таку думку висловив старший науковий співробітник Київського економічного інституту Максим Обрізан у ефірі Першого ділового каналу.

"Незважаючи на те, що державний борг становить понад 40% ВВП, це та цифра, яку Україна в змозі виплатити", — сказав він.

За його словами, такі негативні чинники, як суттєве переважання імпорту над експортом та необхідність розрахунку за єврооблігаціями, не призведуть до дефолту в Україні.

"Імпорт перевищує експорт на близько 5 мільярдів гривень. Друга проблема — це відшкодування по єврооблігаціях, цього року це буде 10,5 мільярдів доларів. Але загальна думка, що Україна поза стадією дефолту", — зазначив Обрізан.

Експерт припустив, що прогноз Світового банку щодо зниження темпів зростання ВВП України вмотивований зростанням цін на імпортований газ та бажанням світових організацій звільнитися від квот на експорт зернових.

"Є перестороги, що зростання ВВП у другому півріччі буде нижчим, через це ми вийдемо на 4,5% до кінця року ... Якщо експорт зростатиме помірно, то через зростання цін на газ і уповільниться ріст ВВП ... Частково також через експортні квоти на зерно, що їх хочуть прибрати світові організації", — сказав економіст.

"Загальна думка Світового банку в тому, що Україна продовжить своє зростання і в короткостроковій перспективі, і у довгостроковій. Але це нижче за потенціалу нашої країни", додав Обрізан.

Він також виокремив низку заходів, які б поліпшили показники зростання ВВП України.

"Чого хочуть іноземні інвестори, то це реформування державних закупівель, скасування експортних квот на зерно, боротьба з корупцією, відшкодування ПДВ. Якщо ці речі будуть зроблені, можна очікувати набагато більшого зростання ВВП в Україні", — підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Україна подужає сплатити державний борг, дефолту не буде - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі