вівторок, 19 липня 2011 11:08

Україна не побачить грошей МВФ цього року?

Україна не побачить грошей МВФ цього року?

Україна навряд чи отримає черговий кредитний транш від Міжнародного валютного фонду до парламентських виборів, які пройдуть наступного року.

Таку думку висловив аналітик Renaissance Capital, головний економіст компанії по Росcіі та країнам колишнього СРСР Іван Сахаров у інтерв'ю агентству Bloomberg.

За його словами, напередодні виборів у жовтні 2012 року уряду України не вистачає політичної волі для підвищення цін на газ для населення, що є умовою отримання наступного траншу МВФ.

"Зараз необхідність отримання підтримки МВФ зараз набагато слабкіша, ніж у 2008 році", — зазначив Сахаров, коментуючи поточну економічну ситуацію в Україні.

За оцінкою експерта, якщо Україна не отримає грошей МВФ, золотовалютні резерви держави знизиться з нинішнього високого показника $ 37 млрд до $ 33 млрд уже до кінця року, а 2012 рік буде ще більш складним, і цей показник впаде до $ 22 млрд.

"Україна може вижити без цих грошей до виборів. Але в довгостроковій перспективі стає зрозуміло, що вони потребують допомоги МВФ", — підкреслив Сахаров.

Видання нагадало, що раніше Україна отримала від МВФ два транші на загальну суму $ 3,4 млрд після обіцянки минулого року скоротити дефіцит бюджету. Надання третього траншу було відкладене, оскільки Кабінет міністрів не виконав обіцянки скоротити витрати бюджету за рахунок підвищення пенсійного віку громадян і тарифів на газ для населення. Проте минулого тижня український парламент все ж схвалив пенсійну реформу напередодні візиту місії МВФ наступного місяця.

Тим не менш, аналітик все одно скептично оцінює шанси надання Україні третього траншу кредиту на цьому етапі.

"Цього кроку не буде достатньо, щоб отримати гроші МВФ, не піднімаючи ціни на газ", — вважає Сахаров.

Зараз ви читаєте новину «Україна не побачить грошей МВФ цього року?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі