пʼятниця, 22 квітня 2011 10:24

Україна нарощує державний борг найшвидше в Європі - експерт

Україна нарощує державний борг найшвидше в Європі - експерт

Якщо темпи нарощування боргу Україною не знизяться, то дефолт може стати невідворотнім.

Таку думку висловив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

"Я би хотів звернути увагу на певні додаткові ризики. У першу чергу, ця ситуація пов'язана з тим, що в останні роки ми нарощували державний борг надто швидко. Консолідований зовнішній борг України за три роки зріс надзвичайно. Приріст, якщо рахувати співвідношення з внутрішнім валовим продуктом, найбільший у Європі", - наголосив експерт.

За підрахунками виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, понад 5 млрд дол. запозичить Україна цього року, не враховуючи кредиту Міжнародного валютного фонду. Він також навів наступні розрахунки: з наступного року стрімко збільшуватимуться обсяги коштів, необхідних для обслуговування державного боргу. У 2012 році Україна повинна буде повернути кредиторам понад 5 млрд дол., а в 2013 - більше 8 млрд.

Це для України ризикована ситуація, адже обсяг її боргу є близьким до 40% ВВП, а аналіз світової економічної практики за останні 100 років свідчить про те, що у цій ситуації існує п'ятдесятивідсоткова ймовірність оголошення суверенного дефолту, зазначив Устенко.

"Ситуація в Україні серйозна, складна, але вона не є унікальною. Є багато "якщо" для розвитку української економіки. І основне - це питання, пов'язані з тим, як далеко може піти владна команда у проведенні реформ, наскільки глибокими будуть ці реформи і наскільки швидкими", - розповів експерт.

Зараз ви читаєте новину «Україна нарощує державний борг найшвидше в Європі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі