понеділок, 07 жовтня 2024 18:21

Україна не продовжить угоду про транзит газу з РФ - Шмигаль

Україна не продовжить угоду про транзит газу з РФ - Шмигаль
Україна не продовжить угоду про транзит газу з РФ - Денис Шмигаль. Фото: perets.media

Україна не продовжуватиме угоду про транзит газу з Росією.

"Україна не буде продовжувати транзитну угоду з Росією після завершення строку її дії", - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час спільної з прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо пресконференції, повідомляє Gazeta.ua.

Прем'єр-міністр зазначив, що стратегічна мета України накласти санкції на російську газову молекулу, позбавити Кремль прибутків від продажу вуглеводнів, за які агресор фінансує війну.

"Ми закликаємо усі країни Європи до повної відмови від нафти та газу з РФ. Розуміємо гостру залежність деяких держав, зокрема Словаччини, від цього ресурсу. Але розраховуємо на поступову диверсифікацію поставок", - сказав Шмигаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Змінитися, щоб вижити. Макрон заявляє, що Євросоюз у серйозній небезпеці

Також він зауважив, що Україна готова і надалі виконувати свої зобов'язання відповідно до Угоди про асоціацію з Євросоюзом та Договору до Енергетичної хартії.

Чинний контракт на транзит російського газу через Україну діє до кінця 2024 року.

НАК "Нафтогаз України" не продовжуватиме угоду про транзит російського газу. Наразі триває пошук альтернативних рішень для підтримки роботи української газотранспортної системи.

Словаччина готує новий пакет допомоги для України, який включатиме підтримку енергетичної системи.

"Розуміємо, що більшість вашої енергосистеми була знищена, але хочемо мати впевненість, що це буде надолужено. У нас є єдиний енергетичний ринок в ЄС, необхідно, щоби він поширювався і на вас", - зазначив Фіцо.

Шмигаль пояснив, що темою других міжурядових консультацій зі словацькою делегацією стали співпраця в інфраструктурних проєктах, економіці та енергетичній безпеці.

Сторони будуть обговорювати практичні кроки з реалізації Формули миру президента Володимира Зеленського, додав він.

Зараз ви читаєте новину «Україна не продовжить угоду про транзит газу з РФ - Шмигаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі