пʼятниця, 06 січня 2012 15:30

У Зоні вільної торгівлі з СНД діятимуть правила СОТ - П'ятницький

У Зоні вільної торгівлі з СНД діятимуть правила СОТ - П'ятницький

Угода про створення Зони вільної  торгівлі (ЗВТ) між Україною та СНД передбачає правила аналогічні тим, які діють в рамках Світової організації торгівлі (СОТ).

Про це сьогодні на прес-конференції заявив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький.

"Правила в рамках угоди з СНД не є якимись унікальними, тобто в рамках угоди з СНД передбачені правила, які діють у рамках Світової організації торгівлі. Передбачається, що у сферах, наприклад, санітарного регулювання, інтелектуальної власності будуть застосовувати базові стандарти, які діють у рамках Світової організації торгівлі", - сказав він.

За його словами, це сприятиме налагодженню регуляції у рамках ЗВТ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ятницький: Дата підписання угоди про вільну торгівлю з ЄС - питання політичної домовленості

"Тому що, на жаль, не всі країни-члени СНД є членами Світової організації торгівлі. Отже, формально вони можуть і не застосовувати ці правила, що руйнує всю систему правил торгівлі. Тепер же вони матимуть брати на себе такі зобов'язанні, а як їх виконуватимуть - можна буде подивитися на практиці", - зазначив урядовий уповноважений.

П'ятницький також зауважив, що угода про ЗВТ з СНД охоплює переважно торгівлю товарами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська торгівля заживе по-європейськи через 5 років - урядовий уповноважений

"Крім того, в угоді про вільну торгівлю з СНД не йдеться про гармонізацію українського законодавства. Але якщо ми повноцінно імплементуємо угоду з СНД, звичайно, це потребуватиме суттєвих інституційних змін", - додав він.

Нагадаємо, Україна в жовтні 2011 року підписала договір про створення ЗВТ у рамках СНД, який скасовує імпортні та експортні мита з низки товарів.

Зараз ви читаєте новину «У Зоні вільної торгівлі з СНД діятимуть правила СОТ - П'ятницький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі