понеділок, 12 жовтня 2020 13:10

У НБУ поки не можуть пояснити, навіщо українцям електронна гривня

У НБУ поки не можуть пояснити, навіщо українцям електронна гривня
У Нацбанку зараз намагаються визначити, які проблеми може вирішити е-гривня. Фото: unsplash

Електронна гривня має стати альтернативою для роздрібних розрахунків фізосіб. Але в НБУ не можуть пояснити її конкурентні переваги.

Про це розповідає заступник голови НБУ Олексій Шабан в інтерв'ю FinClub.

"Ми поки шукаємо необхідну ідею для цього проєкту. У проведеному пілоті е-гривня стала альтернативою для роздрібних розрахунків фізосіб. Перші питання, які виникають: "Як вона конкуруватиме з карткою? Чому пересічний українець почне користуватися е-гривнею, а не звичною карткою або готівкою?" Ми поки шукаємо відповіді на них", – пояснив Олексій Шабан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біткоін - це експеримент, який все ще триває: експерт розповів про перспективу криптовалюти і е-гривні

Чиновник зазначив, що аналогічні дискусії тривають і в інших країнах.

"Найбільшу активність в цьому плані, як зазвичай, виявляє Китай. Хтось дивиться на електронну валюту як на інструмент для великих корпоративних платежів, хтось – як на засіб для транскордонних платежів, хтось – як на "вертолітні" гроші. Швеція та Уругвай намагаються працювати з ними в роздробі", – розповів про міжнародний досвід Олексій Шабан.

У Нацбанку зараз намагаються визначити, які проблеми може вирішити е-гривня.

Нацбанк не хоче відставати від провідних центробанків, тому провів власне дослідження можливості випуску цифрової національної валюти. Масовий перехід українців на використання е-гривні замість платіжних карток може позбавити банки частини гривневої ліквідності та комісійного доходу, а Нацбанку – ускладнить монетарну політику. Через це регулятор не хоче поспішати з впровадженням цифрової готівки.

У Нацбанку розробляють можливість випуску електронної валюти, заснованої на гривні. Український аналог біткоїна збираються випустити на базі інноваційних технологій. Електронна валюта може бути випущена в рамках проєкту Cashless еconomy, який реалізують в регуляторі.

Зараз ви читаєте новину «У НБУ поки не можуть пояснити, навіщо українцям електронна гривня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі