четвер, 30 квітня 2020 13:02

У Нацбанку розповіли, скільки грошей переказують українці через термінали

У Нацбанку розповіли, скільки грошей переказують українці через термінали
Середній чек переказу через термінали в Україні складає 832 грн. Фото: pixabay.com

У Нацбанку заявили, що середній чек переказу через термінали в Україні становить 832 грн. Це ушестеро менше, ніж новий ліміт у 5 тис. грн. Іншими словами, більшість операцій із поповнення готівкою через ПТКС – невеликі. І встановлення обмеження в сумі 5 тис. грн не створює суттєвих незручностей.

"Якщо ж є потреба в переказі більшої суми, тоді потрібна ідентифікація платника. Це може бути зчитувач банківської картки. Але. Ми не зобов'язуємо власників ПТКС обладнувати термінали зчитувачами. Все на їхній розсуд. Вони зможуть надавати послуги з готівкового переказу до 5 тисяч гривень без ідентифікації", - кажуть у Нацбанку.

До того ж відкрити рахунок, не виходячи з дому, стало реально. Це перевага для всіх, хто хоче отримати фінпослуги, не встаючи з дивана, перебуваючи в маленькому населеному пункті, чи тим, кому просто ліньки йти до банківського офісу.

"Для ідентифікації працівник банку зможе поспілкуватися з вами через відеозв'язок, перевірити ваші документи, засвідчити особу. Або ж ідентифікація може бути через BankID НБУ чи електронний ключ. Є й інші прості та зручні моделі", - кажуть спеціалісти.

Мобільні оператори зможуть, як і раніше, надавати послуги неідентифікованим абонентам. Норми закону не регулюють телекомпослуг.

Без будь-яких змін та обмежень відбуватимуться оплата мобільного зв'язку, розрахунки бонусними картками. Закон вимагає лише дізнатися, хто є власником електронних гаманців, і це треба буде зробити до 1 січня 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти ФОПів отримають допомогу від уряду

Важлива перевага нового закону – підвищення суми обов'язкового фінмоніторингу зі 150 до 400 тис. грн і скорочення переліку ознак для перевірки операцій з 17 до 4.

Це означає, що зменшиться кількість операцій, які перевірятимуться. Значно зменшиться. Одночасно ми послаблюємо фінмоніторинг для сумлінного бізнесу та порядних громадян й посилюємо контроль для нечесних підприємців і злочинців.

З 28 квітня запрацювали нові вимоги під час переказу коштів. Частину операцій перевірятимуть. Ідентифікуватимуть платника, якщо переказ здійснили на суму від 5 тис. грн. Банк або фінустанова перевірятимуть його документи, передає Нацбанк. Водночас зміни не стосуватимуться оплати житлово-комунальних послуг, податків, обов'язкових зборів і платежів. Також сплати кредиту в сумі до 30 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку розповіли, скільки грошей переказують українці через термінали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі