середа, 14 травня 2014 17:06

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

У Криму - продуктовий колапс: ковбаса за ніч подорожчала на 33 гривні, біля магазинів величезні черги

У Криму - продуктовий колапс: ковбаса за ніч подорожчала на 33 гривні, біля магазинів величезні черги
У кримських магазинах - великі черги. Фото: ykt.ru

У Криму почався продуктовий колапс. З прилавків зникають памперси і туалетний папір. За день-два на півострові почнеться паніка, люди скуповуватимуть все, що довго зберігається.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів кримський економіст Андрій Клименко.

Він нагадав, що з 1 червня на окупованому Росією півострові перестане ходити гривня.

"З червня українські виробники самі підуть з Кримського ринку. До того ж російський уряд виганяє українських бізнесменів різними санкціями: заборонили ввозити український сир, кілька днів тому - цукерки торговельної марки "Рошен", - сказав Клименко.

За його словами, договорів із російськими постачальниками теж ніхто не укладав. Ціна на російські продукти буде вищою вдвічі, а якість нижчою, прогнозує експерт.

"Через заборону ввозити м'ясо з України, ціна на нього зросла на 40%. Свинину на ринках продають по 90-100 гривень. Ковбаса подорожчала за ніч на 33 гривні. Була по 63 гривні, стала по 96гривень. Зникають українські крупи, цукерки, макаронні вироби. Зараз великі проблеми у постачальників молочної продукції. Вона приходила з материка, а коли машини - холодильники стали простоювати на в'їзді 6-10 годин, виробники усвідомили, що їм невигідно возити продукцію до Криму", - зауважив Клименко.

Він запевнив, що українські постачальники будуть відмовлятися працювати з росіянами.

"Товарний потік з України буде скорочуватися. Голоду в Криму не буде - підуть продукти російські через Керченську протоку. Але там поки всього двадцять поромних рейсів на добу, при тому, що пором бере всього 3-4 фури, а влітку до Криму раніше заходило близько 500 фур на добу", - наголосив Клименко.

На його переконання, у ціну російських продуктів буде закладена транспортна надбавка. Це ще збільшить вартість на 5-7%.

Кримчанка Валентина розповіла, що вже сьогодні в супермаркетах Сімферополя вишиковуються великі черги.

"Люди скуповують консерви, паштети, заморожені продукти. Бояться, що з червня полиці магазинів будуть пусті. Сьогодні весь день шукали памперси для племінниці. Знайшли в невеличкому магазині, на околиці. Скупили всі, потрібного розміру. В аптеках немає крапель для носа та таблеток від голови", - поскаржилась жінка.

Клименко вважає, що ситуація з постачанням продукції ускладниться, коли набуде чинності закон, яким припиняється обіг гривні.

"На півострові не працює жоден український банк. А російські, що зайшли на материк, мають право працювати лише по території Росії. Вони мають низькі рейтинги і оборот грошей. Тепер, щоб розрахуватись за українську продукцію, супермаркети будуть перераховувати рублі цим малим банкам, ті будуть слати гроші на більші російські, наприклад, Сбербанк Росії, там конвертуватимуть російський рубль у гривню і лише тоді будуть розраховуватись з постачальниками. Раніше цю процедуру виконували протягом дня, тепер вона займатиме кілька тижнів. Відповідно, українським бізнесменам стане невигідно працювати з Кримом", - підсумував Клименко.

Зараз ви читаєте новину «У Криму - продуктовий колапс: ковбаса за ніч подорожчала на 33 гривні, біля магазинів величезні черги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі