понеділок, 12 листопада 2012 09:48

У "Газпромі" заговорили про штраф для України

У "Газпромі" заговорили про штраф для України
Як зазначають юристи, шанси на перегляд угод у "Газпрома" не високі. Фото: i-g-t.org

"Газпром" може оскаржити скорочення закупівель газу Україною в судовому порядку.

Про це повідомило джерело в монополії, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Від "Газпрому" відійшли на 5 млрд кубометрів".

"Україна і без того не вибирає весь обсяг російського газу, передбачений контрактом. Раніше нам казали, що це відбувається в силу зниження споживання газу через проблеми в українській економіці. Зараз же з'ясовується, що, не виконавши контракт з нами, "Нафтогаз" шукає обсяги на стороні. Це неприйнятно", - заявив співрозмовник видання.

За його словами, якщо ключовий для "Газпрому" український ринок буде скорочуватися швидкими темпами, то монополія не виключає можливості оскаржити навіть нинішнє скорочення закупівель в суді.

Як зазначають юристи, шанси на перегляд угод у "Газпрома" не високі.

Нагадаємо, німецька RWE Supply&Trading розповсюдила заяву, згідно з якою компанія до травня 2013 експортує в Україну 5 млрд куб. м газу. Постачання почалися 1 листопада, і досі передбачалося, що протягом року в країну надійде не більше 4,3 млрд куб. м газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домовитись з Росією про дешевий газ не вдасться. До Бойка є питання - "регіонал"

Згідно з повідомленням джерела в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, збільшення імпорту відбудеться за рахунок розширення технічних можливостей насосних станцій на кордоні між Польщею та Україною.

"Ми знайшли технічні можливості для цього. За умови інвестицій у розмірі 10-12 мільйонів доларів ми розширимо імпортні можливості з 4 до 12 мільярдів кубометрів на рік на прийом газу з Польщі", - заявив співрозмовник у міністерстві.

У Міненерговугілля кажуть, що до кінця 2013 року розраховують поставити до 8 млрд куб. м газу. При цьому поставки з Росії повинні скоротитися з 27,5 млрд куб. м цього року до 19,5 млрд куб. м наступного.

Зараз ви читаєте новину «У "Газпромі" заговорили про штраф для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі