четвер, 23 лютого 2012 13:47

У Білорусі радіють: Якби не продали Росії "трубу", був би колапс економіки

У Білорусі радіють: Якби не продали Росії "трубу", був би колапс економіки

Білорусь уникає економічної катастрофи і дефолту тільки завдяки російським преференціям.

Про це заявив перший віце-прем'єр уряду республіки Володимир Семашко, говорячи про продаж "Газпрому" російського "Белтрансгаза", що відбувся в кінці минулого року .

"У нас була б катастрофа, колапс, ситуація ще гірша, ніж минулого року. Якби не було підписано угоду про продаж "Белтрансгазу" в пакеті, то ціна на газ для Білорусі перевищувала б 300 доларів за тисячу кубічних метрів. Тому це були абсолютно правильні дії", - сказав він.

Зараз Білорусь отримує від Росії газ за ціною $165,6 за тис. куб. м.

Для порівняння: Україна платить за ставкою $416 за тис. куб. м, Литва - $356, Польща - по $480-490, Україна - $416. При цьому середня зарплата в Польщі становить $1300, а в Білорусі - менше $300.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Газпромі" впевнені, що консорціум на базі української "труби" все одно буде

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, тим часом, регулярно говорить про "унікальну економічну модель", "безприкладну ефективність", яка забезпечує існування білоруської економіки.

"Якби не поставки російського газу за такими цінами, то наденергозатратна білоруська промисловість моментально би збанкрутувала. І Білорусь називалася б "Греція-2" цього року", - сказав економіст компанії "Дельта Капітал" Антон Платов.

"Але в Греції хоч тепло, топити не треба", - нагадав експерт.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі радіють: Якби не продали Росії "трубу", був би колапс економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі