середа, 03 березня 2021 17:02

Темпи зростання зарплат в Україні залишаються високими

Темпи зростання зарплат в Україні залишаються високими
Попит і пропозиція робочої сили пожвавилися після закінчення карантину. Фото: pexels.com

Темпи зростання номінальних і реальних заробітних плат у січні сповільнилися, але залишилися високими — відповідно 15,0% р/р та 8,3% р/р.

Попит і пропозиція робочої сили пожвавилися після закінчення карантину та під впливом сезонних чинників, а зарплата зросла внаслідок підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня, пише Мінфін, з посиланням на Макроекономічний і монетарний огляд Нацбанку за лютий 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому не підвищать пенсії в березні: 3,1 млн пенсіонерів залишаться без індексації

Зимовий локдаун і карантинні обмеження вплинули на скорочення штатних працівників та зменшення фонду оплати праці. Найбільше локдаун зачепив ресторанно-готельний бізнес і транспорт, де відбулося значне зниження зарплат.

Пенсії збільшилися через підвищення прожиткового мінімуму. Зріс середній розмір субсидій на тлі зростання цін на газ, електроенергію та активніше споживання послуг житлово-комунального господарства.

В Україні зростають борги із зарплат. Заборгованість підприємств в січні 2021 року зросла на 13,8% порівняно з попереднім місяцем.

Зараз ви читаєте новину «Темпи зростання зарплат в Україні залишаються високими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі