пʼятниця, 25 жовтня 2024 11:25

Світові ціни на нафту рвонули вгору на тлі подій на Близькому Сході

Світові ціни на нафту рвонули вгору на тлі подій на Близькому Сході
Ціни на нафту дещо підвищились у п'ятницю та йдуть до щотижневого зростання понад 1%. Фото: pixabay.com

Світові ціни на нафту зросли на тлі напруженості на Близькому Сході.

Ціни дещо підвищились у п'ятницю та йдуть до щотижневого зростання понад 1%, пише Reuters. Напруженість у найбільшому нафтовидобувному регіоні світу призвела до того, що ф'ючерси на нафту марки Brent піднялися на 18 центів, або 0,2%, до $74,56 за барель, тоді як ф'ючерси на нафту марки West Texas Intermediate (WTI) у США зросли на 15 центів, або 0,2%, до $70,34 за барель.

"Обидва еталонні сорти нафти в попередній сесії знизилися на 58 центів за барель після коливань цін через очікування збільшення або зменшення напруженості на Близькому Сході. Поточна справедлива ціна нафти знаходиться на рівні близько $70, де вона і є зараз, поки ми очікуємо нових чинників впливу на ціну, включаючи результати зустрічі Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників та відповідь Ізраїлю на ракетний удар Ірану, здійснений 1 жовтня", - зазначив аналітик ринку IG Тоні Сайкамор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незабаром може подорожчати популярний продукт

Нафтові трейдери чекають на реакцію Ізраїлю на ракетний удар з боку Ірану 1 жовтня. Вона може включати удари по нафтовій інфраструктурі Тегерану та спричинити перебої у постачанні. Водночас Ізраїль імовірно вдарить по військових, а не ядерних або нафтових об'єктах Ірану.

"Представники США та Ізраїлю планують поновити переговори про припинення вогню та звільнення заручників у Газі найближчими днями. Попередні спроби досягти угоди зазнали невдачі. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у четвер, що Сполучені Штати Америки не хочуть затяжної ізраїльської кампанії в Лівані, тоді як Франція закликала до припинення вогню та зосередження на дипломатії", - сказано в повідомленні.

Інвестори також очікують на чіткі рішення щодо стимулюючої політики Пекіна, хоча аналітики не очікують, що такі заходи суттєво вплинуть на попит на нафту з боку КНР.

"Переговори про припинення вогню мають незначний негативний вплив на ціни на нафту. Увага зосереджена більше на конфлікті в Лівані та потенційній реакції Ізраїлю на Іран", - сказав Сайкамор.

Національний банк України на 25 жовтня встановив офіційний курс долара на рівні 41,26 грн. Він знизився на 6 коп. Євро тим часом виріс на 11 коп. і коштує 44,54 грн, повідомляє сайт НБУ. Офіційний курс польського злотого становить 10,25 грн.

Зараз ви читаєте новину «Світові ціни на нафту рвонули вгору на тлі подій на Близькому Сході». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі