вівторок, 08 січня 2013 15:04

Шведські банкіри тікають з України: Лагун купив "дочку" Swedbank

Шведські банкіри тікають з України: Лагун купив "дочку" Swedbank

Услід за шведською банківською групою SEB Україну в цьому році залишить і Swedbank.

Мажоритарний акціонер Дельта Банку Микола Лагун домовився про покупку української "дочки" шведського Swedbank. Банкір набуває 100% акцій 34-ї за розміром активів фінустанови країни, сума поки не розголошується.

Угода може бути закрита до кінця цього тижня. Попередня домовленість між головою правління Сведбанку Райнером Мюллером-Ханке, який був уповноважений вести переговори від шведів, і Лагуном була досягнута 26 грудня.

Закрити операцію планували ще 28-29 грудня, але юристи не встигли підготувати всі необхідні документи. З боку продавця угоду ведуть юридична компанія "Астерс" і інвестиційна компанія InvestoHills.

Swedbank в Україну зайшов в 2007 р. шляхом придбання у Сергія Тігіпка 100% акцій ТАС-Комерцбанку і ТАС-інвестбанку за $735 млн. До кризи справи у Сведбанку йшли непогано - він нарощував мережу і активи.

Однак девальвація гривні в 2008 р. похитнула його положення, 80% всіх виданих кредитів були валютними, через що половина всього кредитного портфеля стала проблемною. Материнській компанії доводилося постійно докапіталізувати банк. З моменту покупки шведи інвестували в українську дочку $ 750 млн.

У 2011 р. Сведбанк вирішив відмовитися від роздрібного напрямку. Він закрив 140 відділень по всій Україні і виставив на продаж портфель роздрібних кредитів і депозитів. У травні 2012 р. операція з продажу цього портфеля була закрита. Покупцем виступив Дельта Банк. "Мені цікава клієнтська база", - пояснює Лагун.

Корпоративний бізнес у шведів теж не пішов. За 9 місяці 2012 р. кредитний портфель юросіб банку скоротився в два рази - до 2,2 млрд грн. Материнський Swedbank вирішив списати інвестиції в Україну і вийти з цього ринку. Збиток шведів склав близько $ 1,5 млрд.

Для Лагуна це вже друга покупка банку за останній місяць. Двома тижнями раніше він придбав Кредитпромбанк, який займає 19-е місце за розміром активів, всього за $ 1.

"За 3-6 місяців ми плануємо злити банки і перебрендувати відділення", - планує Лагун.

Зараз Дельта Банк з активами в 31,6 млрд грн. знаходиться на 8-му місці за розміром активів. У разі приєднання до нього Кредитпромбанку (12,5 млрд грн.) І Сведбанку (5,6 млрд грн.) Він може піднятися на 4-е місце, поступаючись лише Приватбанку і двом державним - Ощадбанку та Укрексімбанку.

На наступний рік у Лагуна великі плани.

"Щодо купівлі банків і портфелів ми ще не задовольнили свій апетит", - говорить банкір.

Він може купити портфель проблемних кредитів Укрсоцбанку та 26-й за розміром активів Universal Bank.

Зараз ви читаєте новину «Шведські банкіри тікають з України: Лагун купив "дочку" Swedbank». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі