вівторок, 27 липня 2021 10:02

Субсидії скоротять: скільки доведеться платити за комуналку

Кабмін планує на 50% скоротити норми споживання комунальних послуг під час розрахунку субсидій.

Самотній пенсіонер, який живе у квартирі площею 40 кв. м, отримає на 700 грн менше субсидії.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Норматив на час карантину збільшили на 50%, а тепер його знову хочуть підняти
Норматив на час карантину збільшили на 50%, а тепер його знову хочуть підняти

"У квартирі в 40 квадратних метрів комуналка в межах соцнормативів, що діють зараз, обійдеться у 2233 гривні. Сам одержувач субсидії зможе заплатити 453 гривні. Це розраховано за формулою визначення субсидії з огляду на дохід і прожитковий мінімум. Такий пенсіонер отримає 1779,9 гривні субсидії. За новими правилами, які зменшать нормативи - отримає 1035,8 гривні. Розмір виплати скоротиться на понад 700 гривень", - повідомив ексміністр соцполітики Андрій Рева в коментарі OBOZREVATEL.

Розмір знижки рахується за формулою: дохід на одного члена сім'ї поділити на два прожиткові мінімуми й помножити на 15%. Фінальна цифра – той відсоток загального доходу сім'ї, який можна віддавати на комуналку. Потім рахують вартість комунальних послуг за нормативом і від отриманої цифри віднімають указану частину доходу.

Зі зменшенням нормативів значно скоротиться розмір субсидій. Норматив на час карантину збільшили на 50%, а тепер його знову хочуть підняти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільйон сімей можуть утратити субсидії

"Через зростання кількості бідних українців із 41% до 51% під час пандемії знижувати нормативи споживання зараз не можна", - підсумував Рева

Кабмін оновив правила призначення субсидій. З 19 травня повернули автоматичне перепризначення субсидій тим сім'ям, щодо яких немає суперечливих майнових моментів. Раніше всіх субсидіантів зобов'язали наново подавати документи.

Тільки 15% домогосподарств потрібно буде оновити документи для отримання субсидії. Усі подані у травні заяви опрацюють з урахуванням оновлених критеріїв.

Зміни стосуються найперше майнового стану сім'ї. Не матимуть права на субсидії ті, що мають понад дві квартири чи будинки. Також не отримають субсидії члени сімей, які здійснили впродовж 12 місяців перед зверненням купівлю іноземної валюти одноразово на суму понад 50 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Субсидії скоротять: скільки доведеться платити за комуналку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі