середа, 28 вересня 2011 10:15

Старі ціни на пальне протримаються півтора місяця - експерт

Старі ціни на пальне протримаються півтора місяця - експерт

Після вступу в силу нового податкового кодексу, що передбачає збір акцизу на нафтопродукти, ціни на пальне підвищаться.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявила експерт ринку нафтопродуктів, директор товариства "Інвест і К" Юлія Воєвода.

"Державі це дасть збільшення податку від реалізації нафтопродуктів. Поки що всі "гравці" ринку нафтопродуктів працюють на старих запасах. Тому місяць-півтора ціни триматимуться на такому рівні. Але це збільшення ціни пального не вплине на його якість. Лише великі бренди ринку, такі як "WOC", Лукойл і Укртатнафта мають власні лабораторії і більш-менш контролюють показники. Хто продає через невеликі заправки, шукають де купити дешевше, а продати дорожче. Не залежно від якості. Що буде відбуватися з паливом на таких заправках, ніхто не знає. На жаль, держава дозволила приватизацію власних нафтопереробних заводів закордонним інвесторам. Тепер маємо неконтрольований ринок. Було б непогано мати власний український нафтопереробний завод, щоб держава мала левову частку акцій, щоб контролювати ціни", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колесніков різко підвищить акциз на бензин

За словами начальника Головного управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Вадима Рудишина, вартість пального досить суттєво вплине на собівартість сільськогосподарської продукції.

"У першу чергу на прибутковість. Якби паралельно із збільшенням ціни на нафтопродукти піднімалася ціна на сільгосппродукцію, то, безумовно, це було б не так суттєво. Крім того, виробники вимагають якісного пального. Адже іноземна техніка не витримує й виходить з ладу. Ремонт набагато більше коштує, ніж придбання якісних нафтопродуктів. Тому деякі крупні компанії змушені закупляти пальне з-за кордону", - зазначив він.

За 9 місяців цього року на Черкащині перевірено 17 підприємців, які реалізовують нафтопродукти. У всіх виявлені порушення. Лабораторні дослідження управління захисту споживачів області проводить за державні кошти. Попередні два роки їх не виділяли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бойка розповіли, якими будуть ціни на бензин цього місяця

Цього року у вересні виділено 21 тис грн. Начальник Микола Залізняк стверджує, що це мізерні кошти. Аналіз одного зразка коштує близько 700 грн.  За ці кошти для лабораторного дослідження змогли відібрали лише 4 зразки пального. Із 594 тис літрів, забраковано понад 15 тисяч. У більшості завищений вміст сірки. Підприємців оштрафували на суму близько 50 тис грн.

"На перевірених заправках відсутні мірники на паливо, неналежно оформлені цінники. Немає інформації про розташування найближчих АЗС, про чергового оператора, відсутні паспорти якості.  Попередження за 10 днів про перевірку, дає можливість порушникам уникнути відповідальності", - розповів он.

Зараз ви читаєте новину «Старі ціни на пальне протримаються півтора місяця - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі