середа, 15 січня 2020 16:28

Щоб не віджимали так, як за Януковича – економіст дав поради щодо ринку землі

Щоб не віджимали так, як за Януковича – економіст дав поради щодо ринку землі
За Януковича криміналітет віджимав підприємства. Щоб так не було із землею, застерігає експерт. Фото: УНІАН

Із запуском ринку землі всю її не скуплять. Більшість власників очікуватиме кращих цін.

Про це Gazeta.ua сказав економіст Володимир Дубровський.

"На архаїчних уявленнях людей типу "земля — це святе" спекулюють і наживаються ті, хто не хоче сплачувати повної ціни.

Ринок землі точно потрібен. Інше питання, які мають бути обмеження й механізми. Особливо при відкритті. Реформа зачіпає багатьох, і її невдача може сильно позначитися на долі уряду, президента й України. Тому підходити треба дуже виважено.

Всю землю не скуплять. Ті, хто не хочуть продавати, не продаватимуть. Більшість очікуватиме кращих цін.

Але є ризик, що з місцевими "баронами" і їхніми кримінальними зв'язками людей можуть змушувати продавати. Так, як віджимали підприємства за Януковича. Більшість власників — сільські пенсіонери, яким важко боронити себе проти рекету. Уряд має вжити заходів, зважаючи на судову систему, що погано працює. Ринок має бути абсолютно прозорий. Усі ціни мають бути доступними на єдиному порталі — земельній біржі. А угода купівлі-продажу починати діяти після певного "карантину". З'явилася на сайті, за півроку не передумали — тільки тоді вступає в силу.

Безготівковий розрахунок — це добре

Безготівковий розрахунок — це добре. Бо коли людина отримує велику суму готівкою, то наступної ночі до неї можуть завітати "якісь хлопці" і забрати гроші.

Є світові приклади, коли компанії скуповують у сільських місцевостях більшу частину землі. Фактично встановлюють там свої порядки. У нас, на жаль, це вже має місце, але з орендою. Певні компанії і фермери у громадах, районах фактично мають свою владу. Земельна реформа повинна мати запобіжники проти скуповування землі однією особою в межах однієї громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чому квартиру можеш продати чи купити, а землю ні?" – соціолог

Кредитування під 3–5% річних у гривні для малих фермерів, про що кажуть в уряді, реальне. Гроші на це знайдуться. Якщо політична воля на це є, це вже добре.

З ринком землі матимемо потужний імпульс для економічного зростання. Землю почнуть використовувати ефективніше й ощадливіше. Вирощуватимуть не тільки технічні культури, але з'явиться більше фруктових садів. А це прорив на світові ринки. Сусідня Польща вже активно експортує свої фрукти. У нас кліматичні умови для такого бізнесу набагато кращі", – каже Володимир Дубровський.

У листопаді 2019-го Верховна Рада підтримала законопроєкт щодо обігу земель сільськогосподарського призначення у першому читанні, тепер він має пройти друге. Комітет розглянув близько 4 тис. правок.

Обмеження для купівлі землі в одні руки пропонують на рівні 10 тис. га.

Зараз ви читаєте новину «Щоб не віджимали так, як за Януковича – економіст дав поради щодо ринку землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі