неділя, 24 травня 2020 21:10

Що зміниться для українців, коли Укрпошта стане банком – думка аналітика

Що зміниться для українців, коли Укрпошта стане банком – думка аналітика
Фактично Укрпошта буде здійснювати банківські операції, які робила раніше, але тепер зі всіма необхідними дозволами. Фото: facebook.com/ukrposhta

Завдяки "поштовому" банку українці з найвіддаленіших сіл і міст нарешті отримають повноцінний доступ до банківських послуг, розповів Gazeta.ua фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

"Більшість як комерційних, так і державних банків протягом 4 років закривають відділення у малих містах, селах через збитковість. Водночас Укрпошта має розгалужену мережу навіть у найвіддаленіших населених пунктах. Те ж поштове відділення може запросто стати банківським, якщо інші банки не хочуть обслуговувати людей у селах", - каже Лупоносов.

За його словами, Укрпошта не буде конкурувати з іншими банками за клієнтів.

"Банки не хочуть мати справу ані з пенсіями, ані з комунальними рахунками, які пенсіонери переважно оплачують не дистанційно, а у відділеннях. Деякі банки, щоб скоротити платежі від населення, роблять комісію на рівні 30-50 гривень за один рахунок. Тому у столиці щомісяця біля поштових відділень вишиковуються черги з бажаючих розрахуватися за "комуналку", – пояснює аналітик.

Фактично Укрпошта буде здійснювати банківські операції, які робила раніше, але тепер зі всіма необхідними дозволами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ пояснив, чому не варто Укрпошту робити банком

"Не треба помилково думати, що у селах масово почнуть встановлювати платіжні термінали та банкомати. Немає жодного сенсу робити це там, де виплачують пенсії на 40-50 тисяч гривень. Більше грошей доведеться витратити на інкасацію та обслуговування пристрою. Крім того, сам банкомат коштує 700 тисяч гривень", - пояснює Лупоносов.

Додає, що Укрпошта обслуговує найбідніші категорії населення. Тому це негативно вплине на дохідність банківського сектору та статистику Національного банку.

Укрпошті хочуть дозволити надавати фінансові послуги, фактично стати українським "поштовим" банком. Відповідний законопроєкт у першому читанні Верховна Рада ухвалила 19 травня.

Зараз ви читаєте новину «Що зміниться для українців, коли Укрпошта стане банком – думка аналітика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі