четвер, 28 січня 2016 21:35

Що таке Bitcoin і криптовалюта?
7

Якщо ви читаєте цю статтю - нескладно здогадатися, що вас привів сюди інтерес до найгучнішої інновації фінансового світу за останні роки - криптовалюта, у тому числі Bitcoin.

Давайте розберемося, що це і чому про них стільки розмов. Причому не тільки в соцмережах і на форумах, але й у центробанках, парламентських комітетах і урядах багатьох країн світу.

Термін "криптовалюта" - прямий переклад англійського "cryptocurrency", тобто віртуальна валюта, захищена криптографією. У першу чергу, криптовалюта - це швидка і надійна система платежів і грошових переказів, заснована на новітніх технологіях і непідконтрольна жодному уряду.

Bitcoin, біткойни, біткоіни, BTC

Слово "Bitcoin" утворено в англійській мові від "bit" - мінімальна одиниця інформації та "coin" - монета. Слідуючи правилам англо-українській транскрипції, цей термін потрібно переводити на українську мову як "біткойни". Таке написання використовують офіційний сайт bitcoin.org, Bitcoin Wiki, Вікіпедія та інші ресурси. Дотепер широко поширений варіант "біткоіни" стався від першої неграмотного перекладу інтерфейсу гаманця на основі прямої транслітерації. Однак, краще писати це слово правильно.

Найпоширеніше скорочення від Bitcoin - BTC - зазвичай застосовується у біржовій торгівлі і статтях фінансової спрямованості. Кириличне скорочення, БТК, в співтоваристві не прижилося.

 

Що таке Bitcoin? Це перша і найвідоміша з безлічі криптовалюта, символ і флагман криптовалютного світу, а також однойменна грошова одиниця, яка обертається усередині системи. Далі в цій статті ми розповімо, як працює криптовалюта, на прикладі Bitcoin.

У чому найбільш значуща особливість біткойнів з погляду економіки? Це цифровий товар з обмеженою пропозицією, його алгоритм влаштований таким чином, що в системі може існувати максимум 21000000 одиниць, кожна з яких також називається "біткойн". Графік емісії визначений програмно і заздалегідь відомий. Після того, як будуть згенеровані останні монети, їх кількість не буде змінюватися. Економіка біткойнів побудована на дефляційній моделі, яка викликає побоювання у багатьох економістів. Але вони не знаходять практичного обґрунтування.

Насправді, такої відносно невеликої кількості монет цілком достатньо для повсякденних розрахунків, так як 1 біткойн ділиться на 100 000 000 частин, які називаються "Сатоши", на честь творця системи. Іноді використовуються поняття "міллібіткойн" (mBTC, одна тисячна) і "мікробіткойн" (uBTC, одна мільйонна частина).

  Графік емісії Bitcoin
Графік емісії Bitcoin

Біткойн починався з концепції - документа, опублікованого 31 жовтня 2008 таємничою особистістю, яка працювала під псевдонімом Сатосі Накамото (Satoshi Nakamoto). Хто є справжнім розробником, одна це людина або група - досі невідомо, незважаючи на численні журналістські розслідування. З 3 січня 2009 бере свій початок практична реалізація цієї концепції в програмному коді. О 18:45 за Гринвічем (22:45 МСК) 03.01.2009 був згенерований перший блок в мережі, так званий генезис-блок. Цей день вважається днем народження біткойнів і відзначається співтовариством по всьому світу.

В чому різниця?

Особливості Bitcoin, що відрізняють його від інших видів електронних і паперових грошей:

1. Децентралізація і доступність. Мережа Bitcoin є поєднанням всіх клієнтських програм (гаманців) і розподіленої бази даних blockchain (блокчейн, ланцюжок блоків), яка зберігається на кожному комп'ютері, де встановлено повний клієнт. Блокчейн являє собою повністю відкритий для перегляду реєстр всіх операцій в системі. Підключення до цього реєстру можливо за допомогою власного гаманця або веб-інтерфейсу спеціальних сервісів моніторингу з будь-якої точки світу, без паролів і будь-який інший авторизації.

2. Повна прозорість розрахунків. Історію будь-якого платежу можна (теоретично) відстежити до самого моменту генерації монет і він ніколи не буде видалений з бази даних. Знаючи тільки адресу Bitcoin, можна в будь-який час дізнатися всі транзакції, прийняті цією адресою або відправлені з нього.

 

3. Вільний вибір ступеня участі. Ви можете встановити офіційний клієнт Bitcoin Core, який зберігає всю історію транзакцій. Якщо вам не потрібна автономна робота і аналіз блокчейна, можна встановити один з легких або мобільних гаманців, які вимагають значно менше ресурсів. Якщо ж ви збираєтеся лише оплачувати невеликі покупки в дорозі або просто спробувати технологію - достатньо буде мобільного або он-лайн гаманця. Для максимальної безпеки існують апаратні гаманці з додатковими ступенями захисту.

4. Відсутність контролю за мережею. Так як блокчейн - розподілена база, створена на основі рівноправних вузлів, мережа біткойнів не має контролюючого центру, який може заморозити будь-якої рахунок, змінити кількість грошових одиниць у системі, заблокувати або скасувати платіж. Є невеликі комісійні, розмір яких на практиці майже невідчутний і не залежить від суми переказу. Угоди в системі є безповоротними так само, як і операції з готівкою.

5. Можливість анонімних розрахунків. Біткойн надає зручний і при бажанні анонімний спосіб розрахунків, адреса - номер рахунку в системі - не пов'язаний з його власником, і для його відкриття не потрібно ніяких документів. Це рядок довжиною близько 34 символів з цифр і букв латинського алфавіту в різному регістрі. Адреса виглядає, наприклад, так: 1BQ9qza7fn9snSCyJQB3ZcN46biBtkt4ee. Його можна перевести в форму QR-коду або іншого двомірного коду для зручності розрахунків, а також передати як є.

 

6. Нагорода за підтримку мережі. Нові біткойни надходять в обіг у вигляді нагороди для тих, хто здійснює обчислювальні операції, що забезпечують передачу транзакцій. Обчислення отримали назву "Майнінг", від англійського слова "mining" - видобуток корисних копалин. Тих, хто займається цими обчисленнями, називають "Майнер". Їх завдання полягає в тому, щоб записати в один блок всі транзакції, які відбулися в мережі з моменту випуску попереднього (в середньому 10 хвилин), і "запечатати" його складним криптографічним підписом. Наступний блок обчислюється на основі підпису попереднього, що дає гарантію безпоротності транзакцій, а також запобігає потраплянню в систему "фальшивих" грошових знаків. Так блоки зчіплюються між собою, утворюючи ланцюжок - блокчейн.

7. Неперевершений захист. З кожним новим блоком росте обчислювальна потужність, необхідна Майнер для розрахунку всього ланцюжка з нуля, і чим довше ланцюг - тим важче "зламати" мережу. На сьогоднішній день біткойнів - це децентралізована обчислювальна мережа, продуктивність якої більш ніж у 8 разів (по швидкості розрахунку хешів SHA-256) перевищує сумарну обчислювальну потужність всіх суперкомп'ютерів у світі. Для того, щоб захопити над нею навіть обмежений контроль, потрібні величезні ресурси і витрати у сотні мільйонів доларів.

  Графік складності видобутку Bitcoin
Графік складності видобутку Bitcoin

Криптовалюта в житті

Спочатку біткойни були затребувані тільки в середовищі математиків, криптографів, а також людей, дуже сильно захоплених комп'ютерними і мережевими технологіями. Тоді біткойни служили просто доказом того, що можливі електронні гроші, що не мають гарантованого забезпечення. Скоріше, їх можна назвати електронним аналогом золота - як і золото, біткойн складно добувати, його кількість обмежена, а трудомісткість видобутку з часом тільки зростає. Восени 2009 року 1 BTC вже можна було купити за 0.8 цента. З цього часу розпочалася історія біржової торгівлі, в якій було чимало злетів і падінь, гучних банкрутств і успішних проектів. Угоди за біткойни спочатку були рідкісними і епізодичними. Першою і найвідомішою була купівля двох піц за 10000 BTC, яка відбулася в травні 2010 року (на той момент еквівалент 25 $). З тих пір біржовий курс піднімався вище 1000 $ і падав назад до 150 $, але це вже інша історія ...

  Графік біржового курсу Bitcoin
Графік біржового курсу Bitcoin

На ранньому етапі розвитку біткойнів їх популярність створили японська біржа MtGox і нелегальний онлайн-ринок Silk Road. Зараз Bitcoin не залежить ні від однієї біржі або пулу, а з незаконною діяльністю з криптовалютою правоохоронці навчилися боротися так само, як і з іншими економічними злочинами.

 

Сьогодні Bitcoin - сучасна цифрова валюта, яка чудово підходить для розрахунків в мережі Інтернет. Все більше магазинів приймають Bitcoin в якості однієї з опцій оплати. Простота і зручність відкриття рахунку в біткойнів залучають до цієї цифрової валюті все більше людей із країн. У багатьох державах Азії та Африки мережу біткойнів замінює людям важкодоступне і дороге банківське обслуговування. У розвинених країнах набули поширення POS-термінали для розрахунків біткойнів в магазинах, банкомати для криптовалюта, апаратні гаманці для біткойнів. Виник справжній бум стартапів, які використовують Bitcoin. Виявилося, що технологія блокчейна підходить не тільки для фінансових розрахунків, а й для розподіленого зберігання даних про різні активи. Вже існує кілька тисяч інших криптовалют, створених на основі біткойнів або з нуля.

Трохи про політику

Ставлення держав до криптовалюта дуже різне. Є як явне заохочення - в Австралії, Німеччині, Нідерландах, Новій Зеландії, Сінгапурі, деяких штатах США, різних офшорах, так і серйозні обмеження, здатні перейти у заборонні заходи - це Індонезія, Китай, Росія, Україна. На прямі заборони зважилися тільки гарячі латиноамериканці в Болівії та Еквадорі.
Багато урядів вибрали лінію спостереження з обережним оптимізмом - це більшість країн Євросоюзу, Великобританія і Швейцарія, федеральний уряд США, Канада, Японія та країни Південно-Східної Азії. У більшості розвинених країн фінансове законодавство адаптується для регулювання криптовалюти, і незабаром це питання буде вирішене.

Зараз ви читаєте новину «Що таке Bitcoin і криптовалюта?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі