четвер, 20 січня 2022 17:38

Що робити, коли вкрали телефон із "Дією", пояснили у Мінцифри

Що робити, коли вкрали телефон із "Дією", пояснили у Мінцифри
Спроби шахраїв скористатися чужими документами з Дії ще ні разу не були успішними. Фото: rbc.ua

У Мінцифри спростовують поширену в соцмережах інформацію про випадки оформлення шахраями кредитів на людей, у яких викрали телефони та скористалися документами в "Дії".

Керівник з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Мстислав Банік запевнив Gazeta.ua, що це неможливо. Переконує, що "Дія" навпаки ускладнює роботу шахраям.

"У "Дії" відсутній функціонал напряму взяти кредит. Навпаки, нещодавно ми додали функцію, що в разі оформлення кредиту, в застосунок одразу приходить повідомлення. І в разі шахрайських дій можна оперативно про це дізнатися і втрутитися в ситуацію. Вже є факти, що завдяки "Дії" користувачі дізналися, що на них оформили фінансові зобов'язання. Раніше не було змоги в інший спосіб оперативно дізнатися, що з'явився кредит. А сповіщення про кредитну історію можуть запобігти діям шахраїв", – каже Мстислав Банік.

Цю функцію в "Дії" не треба підключати окремо - сповіщення у разі оформлення кредиту приходять автоматично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кібернаступ на Україну: хакери продовжують атакувати держструктури

Мстислав Банік запевняє, що навіть отримавши доступ до чужих документів у "Дії", шахраям не вдасться оформити кредит.

"Щоб відкрити кредит, треба зробити копію паспорта. Щоб згенерувати цифрову копію паспорта, треба QR-код або код із цифр. Потім надіслати запит на копію, і його має підтвердити користувач. До того ж, всі мікрофінансові установи відключені від можливості отримати копію паспорта з "Дії". З банками побудована система, що дозволяє дистанційно відкрити рахунок, але є система контролю на боці банку. Застосовується верифікація, в тому числі за фото або відео. Окрім того, у банків є й інші інструменти для перевірки особи", – зазначає експерт.

Історії про оформлення шахраями кредитів за допомогою "Дії" поширюють помилково, вважає Банік. Запевняє, що жоден з фактів не підтверджений.

"Читав, що за допомогою "Дії" і Монобанку начебто оформили кредит. Не розумію, навіщо тоді "Дія", якщо шахраї вже отримали доступ до застосунку банку. Адже скористатись "Дією" для відкриття рахунку шахрай не має шансу", – дивується Банік.

Дізнатися про проникнення сторонніх осіб у "Дію" людина може завдяки розділу "Підключені пристрої" в меню застосунку. Зеленим у ньому виділені активні пристрої, авторизовані в Дії, сірим – неактивні.

"Завдяки цьому розділу можна побачити, чи хтось проник до вас у "Дію", чи були сесії з інших невідомих пристроїв. Також у розділі "Підключені пристрої" можуть відображатися старі сесії або сесії з попередної версії операційної системи смартфону. Вони будуть відмічені сірим кольором як неактивні", – додає Банік.

Скористатись "Дією" для відкриття рахунку шахрай не має шансу

Фахівець пояснює алгоритм дій, коли зловмисник заволодів вашим смартфоном із застосунком "Дія".

"Авторизуйтеся в "Дії" на іншому смартфоні (якщо маєте запасний телефон, чи візьміть у близьких). Попередній користувач має "Вийти" зі свого облікового запису в застосунку.

У меню оберіть розділ "Підключені пристрої", а потім натисніть "Видалити всі".

Щоб увійти в "Дію" потрібна ID-картка чи біометричний закордонний паспорт. Або ж – через систему BankID НБУ свого мобільного банкінгу. Для цього потрібно знати паролі для входу в свій банківський кабінет", – пояснює Банік.

У ніч із 13 на 14 січня хакери атакували низку урядових сайтів. Роботу більшої частини атакованих державних ресурсів уже відновили.

Мобільний застосунок "Дія" від хакерської атаки не постраждав, запевняли в Мінцифри.

Цього тижня в соцмережах зв'явилися повідомлення про оформлення шахраями кредитів з допомогою "Дії" та про фіксацію шести аналогічних випадків.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, коли вкрали телефон із "Дією", пояснили у Мінцифри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі