В Україні соціальний продуктовий кошик у січні-жовтні подорожчав на 5,9%, порахувала Асоціація постачальників торговельних мереж. За даними державної статистики, ціни зросли на 4,7%.
"З початку року найбільше подорожчали картопля, яблука та гречка. Перша додала 90,2% до ціни. Яблука зросли на 73,3%. Гречка - на 70%", - написав у Facebook директор асоціації Олексій Дорошенко.
Житній хліб подорожчав на 14,7%, пшеничний із борошна першого ґатунку - на 14,5%. Пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку коштує на 9,2% дорожче, ніж був на початку 2019-го. Батон зріс в ціні на 8,3%.
Серед молочних продуктів вершкове масло подорожчало найбільше - 9,4%. Сметана додала 9,2%, молоко - 7,5%.
Куряча тушка подорожчала на 10,2%, морожена риба - на 10%. На 6,2% зросла в ціні свинина, на 3,8% - яловичина.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яке м'ясо подорожчало найбільше
"Капуста, морква, буряк, цибуля подешевшали. Капуста в ціні впала на 18,8%. Буряк знизився на 16,7%, морква - на 30%, цибуля - 43,2%", - пояснює Дорошенко.
Серед круп, крім гречки, подорожчало пшоно - на 17,8%. Цукор став дорожче на 7,3%. Макарони додали 4,9%.
"За прогнозами Асоціації інфляція на споживчому ринку в 2019 році становитиме 7-7,3%", - підсумував Дорошенко.
Цьогоріч тільки 75% українців робили консервацію, закупляли овочі на зиму. Торік таких було 80%. Найпопулярніші запаси - консервація та соління. Закривали також варення та соки. Овочі до льоху заклали 49% людей. Ще 48% заморожували їх.
Коментарі