понеділок, 04 лютого 2019 12:30

Скільки українці заплатили за "договорняки" з Ахметовим

Скільки українці заплатили за "договорняки" з Ахметовим
Теплова генерація України майже повністю монополізована корпорацією ДТЕК Ріната Ахметова. Фото: www.rbc.ua

Формула "Роттердам +" - це "договорняк", який повністю легалізований державою. Головний дохід від формули отримав енергетичний холдинг ДТЕК Ріната Ахметова.

"У 2014-2015 роках були віялові відключення, коли ДТЕК вимагав вигідного для себе збільшення вартості вугілля. Потім, не в останню чергу через ринкову владу корпорації Ахметова, НКРЕКП у своїй політиці раптово розвернулася на 180 градусів і з'явилася формула "Роттердам +" . Ці повністю легалізовані державою "договорняки" вже коштували споживачам близько 35 мільярдів гривень або $1,26 мільярд", - заявила секретар парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька, передає Економічна правда.

За її словами, інтереси ДТЕК Ахметова є пріоритетними для НКРЕКП. Адже керівництво Антимонопольного комітету відмовляється визнавати ДТЕК монополістом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зросли статки Ахметова з початку 2019-го

"Шантаж віяловими відключеннями є реальним інструментом, щоб тиснути на державу і вимагати чергових схем гарантування надприбутків", - наголошує Войціцька.

Вона наголосила, що наслідком монополії на ринку теплової генерації є корупції і збої в роботі національних електроенергетичних систем.

Рінату Ахметову компенсували втрати від постачання електроенергії на непідконтрольні території України.

Зокрема, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, покрила ТОВ "ДТЕК Донецькобленерго" втрати від поставки електроенергії на суму 713,68 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Скільки українці заплатили за "договорняки" з Ахметовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі