пʼятниця, 06 грудня 2013 15:52

Шалений попит на долари не вщухає: банки сидять без валюти і масово вводять обмеження

Шалений попит на долари не вщухає: банки сидять без валюти і масово вводять обмеження
Люди масово хочуть купити долари. Фото: radio24.ua

Українські банки та обмінники з початку поточного тижня відчувають брак іноземної валюти. Деякі з них ввели обмеження на її продаж. Експерти кажуть, що це пов'язано надмірним попитом на валюту через політичну нестабільність.

Gazeta.ua з'ясувала, чи може населення у регіонах України купити долари.

Львів

У відділеннях банків - дефіцит валюти. У касах банку "Львів" розповіли, що останні два дні люди масово скуповували долари і євро. Касири продавали валюту лише тоді, коли хтось із відвідувачів здавав її. Давали не більше $200 в одні руки.

Клієнти питають переважно про долари, а не євро.

"У нас є валюта. Але отримали вказівку від керівництва її притримати. Обмінюємо лише тим, хто у нас брав валютний кредит і хоче його погасити, - розповідає працівниця банку "Львів". Прізвище та ім'я не називає. - Учора телефонував знайомий, просив, аби продала йому 500 доларів. Сказала, що то нереально. Навіть своїм працівникам не продають. Валюту можна знайти тільки у канторах (обмінниках. - ред.) та на базарах, але за шаленим курсом. Та ми себе заспокоюємо - торік перед Новим роком була схожа ситуація. Після свята долар на 20 копійок впав і був у наявності. Цього року буде те саме".

Не продають доларів у касах "Кредобанку", "Енергобанку", "Піреус-банку" та "ПроКредитБанку". В "Піреус-банку" повідомили, що продають валюту лише клієнтам.

Вінниця

Люди масово хочуть купити долари, але замовляти валюту треба за день.

"Через політичні події в країні з'явився страшенний ажіотаж у банках. Нема хвилини, щоб клієнти не питали про валюту. Люди шукають банки, де можна купити валюту. Вони вже навіть не беруть до уваги курс. Ми пропонуємо замовляти валюту на наступний день. Даємо кожному не більше тисячі доларів. Курс росте на 2 копійки щодня. На євро попиту нема, тому і ліміт не встановлюємо", - каже один із співробітників Укрсиббанку. - Перевагу надаємо тим клієнтам, які мають у наших банках депозит. Ми не зацікавлені аби вони його забрали".

Також відомо, що валюту треба замовляти на наступний день у "Райфайзен банк-Авалі". У телефонному режимі замовлення можна зробити від $5 тис. Але клієнтам дають по $100 на руки.

Черкаси

У більшості банків нема валюти. Кореспондент Gazeta.ua пройшовся відділеннями у центральній частині міста, але купити валюту не вдалося. В Укрсиббанку кажуть, що долари зникли у понеділок. Купити їх можна, коли хтось здасть, але і ці кошти швидко розходяться.

В А-Банку кажуть зайти у наступні вівторок-середу: можливо, тоді буде валюта.

Немає доларів і в Альфа-банку.

Сбербанк Росії пропонує відкрити рахунок у гривні, а в понеділок-вівторок його можна буде перевести у доларовий і зняти валюту готівкою.

У Приватбанку надають офіційну інформацію, кажуть, що проблем з валютою нема.

"Проблем з валютою зараз немає. Зняти з депозиту можна всю суму. Але треба розуміти, що для отримання крупних сум, у відділенні згідно порядку безпеки проведення готівкових операцій ця процедура здійснюється за попереднім замовленням. У понеділок-вівторок був невеликий пік попиту на долари, в нашому банку виросли обєми продажів. Але вже в середу купували менше, у четвер проходила звичайна кількість операцій. При цьому у середу клієнти почали нести назад куплені у понеділок долари", - говорить керівник регіонального прес-офісу Приватбанку у Черкаській області Наталя Макаренко.

Зараз ви читаєте новину «Шалений попит на долари не вщухає: банки сидять без валюти і масово вводять обмеження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі