вівторок, 15 червня 2021 10:22

Розірвання економічних зв'язків із Білоруссю: оголосили про загрози

У Білорусь надходило 20% українського експорту кондитерських виробів і третина експортного пива.

Інформація про зупинення постачання бензину А-95 в Україну спричинила паніку. У результаті білоруський А-95 в Україну постачають меншими об'ємами.

"Нам треба було оцінити, із чим маємо справу: це політика, економіка або технологічні процеси. Історія з бензином - це були технологічні процеси. Були спроби розіграти цю ситуацію в політичному контексті з білоруського боку. Український бізнес, залежний від імпорту з Білорусі, активно прораховує план Б на випадок, якщо ці постачання раптом припинять", - розповів заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка в коментарі РБК-Україна.

Автор: Олена Луценко
  Білоруський А-95 в Україну постачають у менших обсягах
Білоруський А-95 в Україну постачають у менших обсягах

Раніше з Мозирського нафтопереробного заводу за довготривалими контрактами Україна купувала мінімум 40 тис. т бензину А-95.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відбувається з цінами на бензин і дизпальне

Український ринок швидко відреагував на зменшення постачання бензину А-95 із Білорусі, розповідав в інтерв'ю Gazeta.ua директор "Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. В Україні збільшили постачання морем, завезли з Литви 10 тис. т бензину. На 5 тис. т наростив постачання Кременчуцький нафтопереробний завод. Білоруси пообіцяли 20 тис. т пального, за словами експерта. На червень - початок липня для України цих обсягів вистачить.

Білорусь із 8 червня обмежила імпорт українських товарів. Стосується кондитерських виробів, шоколаду, соків, пива, деревостружкових і деревоволокнистих плит, шпалер, туалетного паперу, певних різновидів упаковки, цегли, керамічної плитки, скляних ампул, радіаторів та інших виробів із чорних металів, сільськогосподарської техніки, пральних машин і меблів.

Ці правила діятимуть пів року. Щоб завезти такі товари, потрібно дістати разову ліцензію. Досі торгівля між країнами була вільною.

Зараз ви читаєте новину «Розірвання економічних зв'язків із Білоруссю: оголосили про загрози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі