понеділок, 23 вересня 2013 10:04

Росія прокачала через Україну на 125 мільярдів кубів менше газу, ніж передбачає контракт

Росія прокачала через Україну на 125 мільярдів кубів менше газу, ніж передбачає контракт
Обсяг українського транзиту газу знижується вже останні кілька років. Фото: lenta-ua.net

Транзит газу через українську газотранспортну систему (ГТС) з 2009 року становив на 125 млрд куб. м менше, ніж передбачає контракт з "Газпромом".

Про це заявив радник голови правління ПАТ "Укртрансгаз" Костянтин Бородін, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Транзиту сурмлять відбій".

"Частина потужностей і насамперед газопровід "Союз", який призначений для транспортування середньоазіатського газу, сьогодні стоять не повністю завантаженими", - сказав Бородін.

Обсяг українського транзиту газу знижується вже останні кілька років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Референдум не потрібен, бо Україна поки не приєднується до ЄС - політолог

Якщо у 2011 році було транспортовано 104,2 млрд куб. м, то у 2012 - вже 84,2 млрд куб. м газу. Транзит природного газу по території України в країни Європи і СНД в січні-серпні 2013 року скоротився на 3% - до 54,4 млрд куб. м.

Згідно з транзитним контрактом від 19 січня 2009 року, "Газпром" повинен прокачувати через територію України 110 млрд куб. м газу щорічно. Утім, у разі відсутності транзиту російська компанія не несе штрафних або будь-яких інших санкцій.

Зараз ви читаєте новину «Росія прокачала через Україну на 125 мільярдів кубів менше газу, ніж передбачає контракт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі