понеділок, 31 травня 2021 17:07

Росія готує новий газовий контракт із Україною

Автор: Олена Луценко
  Москва  не має завдання призупинити постачання газу через Україну, запевнив  Бірічеєвський
Москва не має завдання призупинити постачання газу через Україну, запевнив Бірічеєвський

Росія планує провести переговори з Україною щодо нового контакту на транзит газу.

"Якщо господарюючі суб'єкти домовляться, якщо є потреба в російському газі в тих чи інших регіонах Європи, то цей газ буде надійно і передбачувано йти споживачам", - розповів директор Департаменту економічного співробітництва Міністерства закордонних справ РФ Дмитро Бірічевський в інтерв'ю російському держагентству "РИА Новости".

Бірічевский зазначив, що Москва не має завдання призупинити постачання газу через Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Джо Байден ступив на хибний шлях" - експерт про зняття санкцій з "Північного потоку 2"

"Робота газопроводу "Північний потік-2" не вплине на поточні контракти на транзит газу через українську ГТС", - запевнив він.

1 січня 2020 року завершився термін транзитного контракту між "Нафтогазом України" й "Газпромом". Його уклали 2009-го. 30 грудня 2019 року підписали новий договір на організацію транспортування, а також транспортну угоду між "Нафтогазом" та "Оператором ГТС України" і міжоператорську угоду між ОГТСУ і "Газпромом".

"Північний потік-2" - проєкт магістрального газогону з Росії в Німеччину через Балтійське море завдовжки 1234 км. За задумом, він повинен проходити через економічні зони та територіальні води п'яти країн: Данії, Німеччини, Росії , Фінляндії і Швеції. Початковий проєкт передбачає будівництво й роботу двох ниток газогону загальною потужністю 55 млрд м куб. газу на рік через Балтійське море до Німеччини.
Російський газогін "Північний потік-2" збудований більш ніж на 95%. Його добудують упродовж 2021 року.
Це може позбавити Україну газового транзиту та доходів від нього.
Країни ЄС та США вважають будівництво "Північного потоку-2" підривом енергетичної безпеки і стабільності, тому завжди виступали проти проєкту.

Будівництво трубопроводу "Північний потік - 2" практично завершили, і запровадження санкцій проти проєкту було б контрпродуктивним для відносин США з Європою, заявив американський президент Джо Байден.

Зараз ви читаєте новину «Росія готує новий газовий контракт із Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі