четвер, 07 лютого 2013 06:09

Ризик для довкілля України від нашої роботи є мінімальним - Shell

Ризик для довкілля України від нашої роботи є мінімальним - Shell
Фото: tvi.ua

Глава Shell в Україні Грехем Тайлі заявив, що безпеку буріння через ґрунтові води в українських сланцях ще треба перевірити.

Про це він сказав в ефірі телеканалу ТВі.

"Відстані мають вирішальне значення. Це модель свердловини, яку ми в цей час буримо разом із нашим партнером "Укргазвидобування". Ми буримо приблизно до 5 км", - зазначив Тайлі.

За його словами, ґрунтові води розташовані тут переважно на глибині не більше, як декількох десятків метрів нижче поверхні землі. Гідророзрив пласту буде проведено приблизно на глибині 4 км нижче поверхні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США хочуть розповісти Україні, як безпечно видобувати сланцевий газ

"Тріщини, які ми робимо, самі є не довшими декількох десятків метрів. Таким чином у вас є кілька кілометрів породи між ГРП і ґрунтовими водами. Ідея, що ці тріщини якимось чином прокладуть собі шлях до поверхні, просто фізично не має сенсу", - пояснив глава Shell в Україні.

"Інша річ, що потрібно пробурити через ґрунтові води, - додав він. - Це дуже важливий момент. Тому що дійсно необхідно переконатися, що не відбудеться забруднення в процесі буріння".

Тайлі розповів, що коли його компанія бурить свердловину через ґрунтові води, вона використовує повітря або прісну воду і жодних хімічних речовин.

"Як тільки ви пробурили нижче ґрунтових вод, встановлюють сталеві труби, а потім їх цементують, аби відокремити воду від свердловини", - зазначив представник іноземної компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" б'є на сполох — в Україні відсутнє екологічне законодавство

За його словами, Shell має дуже суворі стандарти в усьому, що стосується герметичності свердловини, і ці стандарти компанія застосовує у всьому світі.

"Таким чином ці сталеві й бетонні бар'єри, а також відстань до ГРП – це дві причини, чому я впевнений, що у разі ведення операційної діяльності у відповідності з високими експлуатаційними стандартами та у відповідності з положеннями закону, ризик для навколишнього середовища є мінімальним", – підсумував Тайлі.

Зараз ви читаєте новину «Ризик для довкілля України від нашої роботи є мінімальним - Shell». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі