четвер, 23 червня 2011 17:12

Резерви Нацбанку викликають занепокоєння у експертів

Резерви Нацбанку викликають занепокоєння у експертів

Скорочення золотовалютних резервів НБУ може бути викликане як короткостроковими ситуативними подіями, так і фундаментальними факторами. Ситуацію може прояснити статистика Нацбанку.

Таку думку висловила головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан.

"Обсяг резервів виявився нижчим, ніж ми очікували, тому що недавнє розміщення суверенних єврооблігацій 6 червня повинно було істотно збільшити золотовалютні резерви на 1,25 млрд. доларів. Динаміка резервів і даних по проведених Нацбанком інтервенцій свідчать про те, що НБУ продав на валютному ринку близько 1,2 млрд. доларів протягом перших трьох тижнів червня, що є найбільшою сумою з вересня 2009 року. При цьому, міжбанківський валютний ринок не подавав ознак нестабільності", - сказала вона.

Експерт не бачить фундаментальних причин для такого істотного зростання попиту на іноземну валюту. Попит на готівковий долар також навряд чи мав істотний вплив, оскільки готівковий курс практично не змінювався в червні. Тим не менш, динаміка резервів викликає занепокоєння.

"Можливо, що більш докладні статистичні дані НБУ, які будуть опубліковані в першій половині липня, прояснять чи стали причиною зниження обсягу резервів короткострокові ситуативні події або ж фундаментальні фактори, які можуть вплинуть на наші прогнози курсу або динаміки резервів. На даному етапі ми прогнозуємо зростання резервів НБУ до кінця 2011 року до 40 млрд. доларів. (+16%) І збереження курсу гривні приблизно на поточному рівні до кінця року (8 гривень за долар) ", - резюмувала Белан.

Нагадаємо, як заявив вчора керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький, золотовалютні резерви НБУ склали станом на 22 червня $ 37,8 млрд (фактично без змін у порівнянні з показником на кінець травня і +9,5% з початку року).Сальдо валютних інтервенцій Нацбанку було позитивним з початку року, склавши 485 млн. доларів, проте набагато нижче 1,7 млрд. доларів за п'ятий місяць 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Резерви Нацбанку викликають занепокоєння у експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі