вівторок, 14 листопада 2017 14:34

Пропонують відновити державне регулювання цін

Пропонують відновити державне регулювання цін
Через скасування регулювання цін на продовольство зросла інфляція. Фото: Главком

Скасування державного регулювання цін на продукти харчування в Україні стало одним із чинників зростання інфляції в умовах монополізованої економіки.

"Необхідно відновити роботу державної цінової адміністрації. На етапі переходу економіки України від спаду до зростання така інстанція має здійснювати контроль за ціноутворенням і за зростанням споживчих цін", - розповів голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин, передає "Інтерфакс".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни в Україні зростатимуть - МВФ

У структурі споживчого кошика досить високою є частка витрат на продукти харчування. Тому через скасування регулювання цін на продовольство зросла інфляція.

"Для зниження показника інфляції необхідна координація діяльності Нацбанку, Кабміну й Антимонопольного комітету. Однак останній не досяг успіху в демонополізації ринків", - коментує Данилишин.

В Україні станом на середину 2016 року 42% ринків були монополізовані, а 11% працювали в умовах адміністративної або природної монополії. До того ж, монополії та олігополії склались у паливно-енергетичному комплексі (65%), сфері транспорту та зв'язку (82%).

"Зараз в Україні спостерігається "типова інфляція пропозиції". Під впливом зносу основних виробничих фондів, низької ефективності та продуктивності праці, збільшення вартості обладнання та сировини зростає собівартість виробленої продукції. Це змушує виробників підвищувати відпускні ціни. За 2016 рік зростання цін виробників сягнуло 35,7 відсотка", - каже голова Ради НБУ.

Значний вплив на зростання споживчих цін мають фактори, не підконтрольні Нацбанку. Серед них, разом зі скасуванням регулювання цін на продукти харчування, зростання адміністративно регульованих тарифів на послуги ЖКГ, збільшення цін виробників промислової та сільськогосподарської продукції.

Данилишин додав, що підвищення облікової ставки для боротьби з інфляцією в період виходу економіки з кризи може призвести до зростання вартості кредитів та зменшення обсягів кредитування економіки.

З 1 липня 2017 року Кабмін скасував державне регулювання цін на продукти харчування. Таке рішення мало б допомогти усунути адміністративний тиск на бізнес та привабити інвестиції.

Зараз ви читаєте новину «Пропонують відновити державне регулювання цін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі