вівторок, 26 листопада 2019 10:56

Промислові споживачі позитивно оцінили зниження цін на електроенергію

Промислові споживачі позитивно оцінили зниження цін на електроенергію
Зусиллями уряду стабілізувалися ціни на ринку електроенергії

Українська промислова компанія "Інтерпайп" і ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" позитивно оцінили рішення уряду України про зниження цін на електроенергію для промислових споживачів.

Про це з посиланням на заяви компаній повідомляє БізнесЦензор.

"Інтерпайп" вітає зусилля уряду, завдяки яким стабілізувалися ціни на ринку електроенергії. Завдяки цим зусиллям сьогодні в Україні найнижча ціна в цьому році", - повідомляє "Інтерпайп".

Після запуску нового ринку електроенергії в червні 2019 року вартість електроенергії для промислових споживачів зросла на 22-27% в липні - серпні.

"У період з липня по вересень компанія щодня не могла купити на ринку на добу вперед (РДВ) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) електроенергію в повному обсязі через відсутність пропозиції навіть з боку постачальників. У жовтні - листопаді ціна на електроенергію знизилася на 25% щодо липня. Заявки компанії на покупку електроенергії покриваються в повному обсязі", - повідомляє "Інтерпайп".

Головною причиною стабілізації цін, на думку "Інтерпайп", є наявність конкуренції на ринку, яка стала можливою завдяки імпорту.

"Інтерпайп" не імпортував і не імпортує електроенергію, а купує її в Україні. Розмір імпорту не перевищує 1%, але завдяки тому, що імпорт можливий, український постачальник не зловживає ціною. Він знає, якщо він необґрунтовано знову підніме ціну, в українського споживача буде можливість перейти на іншого постачальника", - йдеться в повідомленні.

У свою чергу начальник управління закупівлі сировини адміністрації з постачання "АрселорМіттал Кривий Ріг" Олег Айко заявив, що "уряд України стримав свою обіцянку - до листопада тарифи на електроенергію для промисловості повернулися до червневого рівня".

Компанія нагадує, що після введення нової моделі оптового енергоринку платежі за електроенергію у "АрселорМіттал Кривий Ріг" та інших промпідприємств виросли практично на 20%, що викликало шквал критики на адресу влади.

В середині серпня Володимир Зеленський ініціював нараду в Офісі президента за участю всіх зацікавлених сторін, у тому числі промисловців. "Нас тоді запевнили, що низка заходів допоможуть нівелювати такий різкий стрибок цін, і в жовтні промисловість зможе це відчути. Зараз по своїх платежах ми бачимо, що уряд нас почув", - зазначає Айко.

"Так, тариф на розподіл електроенергії з серпня був зменшений з 62,55 до 49,76 грн/МВт год, на її передачу - з 347,43 до 311,14 грн/МВт год, а з вересня ще майже в два з половиною рази - до 116,54 грн/МВт год. Ціна на РДВ (ринок на добу вперед) теж поступово знижувалася. Якщо в липні - жовтні вона коливалася в середньому від 1570 до 1630 грн/МВт год, то за 25 днів листопада опустилася в середньому до 1328,36 грн/МВт год", - повідомляє "АрселорМіттал Кривий Ріг".

"Завдяки цим зниженням цінові перекоси на енергоринку були усунені", - констатують в адміністрації з постачання "АрселорМіттал Кривий Ріг".

У свою чергу ПАТ "Донбасенерго" зазначає, що виробництво електроенергії в 2019 році для Слов'янської ТЕС стало прибутковим. "Виробництво електроенергії в 2019 році для Слов'янської ТЕС ПАТ "Донбасенерго" є прибутковим, фактична рентабельність становить 5,44%, але зменшена в порівнянні з плановим показником на 1,92%", - говориться в повідомленні компанії.

Зараз ви читаєте новину «Промислові споживачі позитивно оцінили зниження цін на електроенергію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі