четвер, 27 липня 2023 15:06

Прогноз інфляції в Україні покращився

Прогноз інфляції в Україні покращився
Позитивна динаміка щодо зниження інфляції збережеться. Фото: Getty images

Нацбанк покращив прогноз інфляції на цей рік з 14,8% до 10,6%.

У перше півріччя була сприятлива динаміка, сказав голова Національного банку України Андрій Пишний на брифінгу, передає Gazeta.ua.

Зростання цін сповільниться внаслідок поступового зниження світової інфляції та досі доволі жорстких монетарних умов в Україні. НБУ буде забезпечувати стійкість валютного ринку та достатній рівень привабливості гривневих активів. Це обмежить ціновий тиск. Важливе значення має незмінність тарифів на більшість житлово-комунальних послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інфляція в Україні знизилась

Надалі інфляція буде знижуватись повільніше, ніж у попередні місяці. Це пов'язано з вичерпанням ефекту бази порівняння, поверненням довоєнного рівня оподаткування пального та червневим підвищенням цін на електроенергію для побутових споживачів.

На цінову динаміку вплинуть і російські теракти, зокрема підрив Каховської ГЕС.

"НБУ очікує, що інфляція у 2024 році знизиться до 8,5 відсотків, а у 2025 році до 6 відсотків", – зазначив Пишний.

Міжнародний валютний фонд заявив, що в Україні зростання реального валового внутрішнього продукту станом на травень вже досягло плюс 2,4% порівняно з мінус 29,1% наприкінці минулого року. При цьому зменшилися показники інфляції і покращилися умови на валютному ринку.

Україна отримала $890 млн другого траншу від МВФ. Кошти надійшли після першого перегляду програми розширеного фінансування. Наразі Україна отримала вже $3,59 млрд від фонду.

Зараз ви читаєте новину «Прогноз інфляції в Україні покращився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі