понеділок, 23 листопада 2020 15:07

Продають дані колекторам: як працюють шахрайські телефонні додатки

Продають дані колекторам: як працюють шахрайські телефонні додатки
Кіберексперти попереджають: якщо додаток вимагає повний доступ до всіх функцій смартфона, швидше за все він вірусний. Фото: unsplash

Шахраї створюють шкідливі програми для мобільних телефонів, за допомогою яких крадуть дані користувачів.

Якщо встановити мобільний додаток для запису особистих телефонних розмов, програма може викрасти дані й відправити їх аферистам. Останні згодом починають вимагати гроші та погрожують відправити знайомим усю отриману інформацію, пише "Сьогодні".

"Людина встановлює на гаджет вірусне програмне забезпечення. Вся інформація починає скачуватись. У такому разі необхідно одразу звернутися до кіберполіції. Шахраям потрібно сказати, мовляв, гроші дам трохи пізніше, приспати пильність і все робити відповідно до вказівок правоохоронців" , – говорить експертка з кібербезпеки Наталія Бугайова.

Ще одна популярна вірусна програма – визначник підписів. З її допомогою можна дізнатися, як номер мобільного підписаний у телефонах інших людей.

"У мене раптом збільшилася кількість спаму. Я була вражена, коли прочитала що ця програма торгує номерами. Ми даємо доступ до телефону, програма сканує всі номери й потім ці бази продаються різним банкам або рекламним компаніям", – розповідає студентка Олена, яка колись скористалася таким додатком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівники call-центру маскувалися під брокерів і знімали гроші з інвесторів

Кіберексперти попереджають: якщо додаток вимагає повний доступ до всіх функцій смартфона, найімовірніше він вірусний.

"Зібравши дані, аферисти продають їх колекторам, шантажистам і просто рекламним компаніям", – говорить Наталія Бугайова.

Перш ніж завантажувати будь-який додаток на смартфон, Бугайова радить вивчити його рейтинг, відгуки користувачів, звернути увагу на спеціальні сертифікати.

Українці скаржаться на рекламні пропозиції придбати медалі, присвячені 30-річчю Незалежності України. Продукцію називають виготовленою у Національному банку, проте в його пресслужбі заперечують причетність.

Зараз ви читаєте новину «Продають дані колекторам: як працюють шахрайські телефонні додатки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі