четвер, 19 квітня 2012 13:27

Про відновлення співпраці з МВФ сказали заради красного слівця - експерт

Про відновлення співпраці з МВФ сказали заради красного слівця - експерт
Мінфін хоче залучити під зовнішні запозичення в 17,6 млрд грн. Одне з джерел - МВФ. Фото: lifedon.com.ua

Заяви міністерства фінансів про наміри відновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ) у другому кварталі цього року можуть бути суто формальними.

Таку думку висловив керівник аналітичного підрозділу групи компаній "Інвестиційний капітал - Україна" Олександр Вальчишен у ефірі Першого ділового каналу.

"Фактично, ніхто не очікує, що Міжнародний валютний фонд надасть кредит саме у другому кварталі. Тобто це для гарного слова такі заяви", - сказав він.

Водночас, за його словами, темпи внутрішніх та зовнішніх запозичень поки є помірними.

"Саме з огляду внутрішнього боргу, так. Його специфіка є такою, що він є короткостроковим. А зовнішній борг, з точки зору часу повернення, більш тривалий. Поки що внутрішній фінансовий ринок України не є досить розвинутим, щоб надавати можливість уряду запозичувати на більш довгі терміни і, відповідно, зменшувати ризики рефінансування, які є зараз", - зазначив Вальчишен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро трохи подешевшав, курс долара істотно не змінився

"На мій погляд, ці темпи є прийнятними, адже структура боргу короткострокова. Темпи не є шаленими. Якщо подивитися на співвідношення державного боргу до внутрішнього валового продукту, що є одним із ключових показників визначення спроможності уряду виконувати свої зобов'язання, перебуває у гарній динаміці, в останні місяці вони знижувалося", - додав фахівець.

Нагадаємо, у другому кварталі 2012 року Мінфін хоче залучити під зовнішні запозичення в 17,6 млрд грн. Джерелами для зовнішніх запозичень можуть бути кошти МВФ, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Європейського союзу, двосторонні кредити та випуски євробондів.

Зараз ви читаєте новину «Про відновлення співпраці з МВФ сказали заради красного слівця - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі