четвер, 12 липня 2018 14:37

Ухвалення закону про "зелені" аукціони неможливе без єдиного для ринку бачення майбутнього альтернативної енергетики - експерт

Ухвалення закону про "зелені" аукціони неможливе без єдиного для ринку бачення майбутнього альтернативної енергетики - експерт
Україні необхідно впровадити систему аукціонів, під час яких замість єдиного тарифу для всіх пропонують визначити ринкову ціну кіловат-години. Фото: OLX.ua

В умовах, коли за останній місяць до Верховної Ради подано 8 законопроектів про "зелені" аукціони, не можна розраховувати на швидке прийняття закону і впровадження цього важливої для української альтернативної енергетики системи ціноутворення. Про це "Новому времени" заявив Андрій Леденьов.

Україна прагне знизити частку традиційної енергетики в загальному обсязі виробництва енергії. При цьому існуючі стимули для розвитку альтернативних джерел - "зелений" тариф - себе очевидно вичерпали. Світовий досвід - впровадження системи аукціонів, під час яких замість єдиного тарифу для всіх пропонують в конкурентній боротьбі визначити ринкову ціну кіловат-години і рівня держпідтримки для кожного конкретного проекту. При цьому держава буде гарантовано викуповувати обсяги у виробників і компенсувати різницю в ціні між ринком і отриманим на аукціоні тарифом.

Як зазначив Леденьов, основні відмінності між законопроектами - це питання щодо того, наскільки швидко потрібно відмовлятися від сьогоднішньої системи "зелених" тарифів, які гарантії для вже розпочатих проектів, для яких категорій об'єктів аукціони стануть обов'язковими, чи є гарантія підключення до електромереж для переможців аукціонів, а також як необхідно стимулювати локальне виробництво комплектуючих для сонячних і вітрових станцій.

На думку експерта, поява такої кількості схожих ініціатив - один з небагатьох прикладів цивілізованого обговорення важливої ​​проблематики без кулуарних підкилимних домовленостей і без сюрпризів для учасників ринку. "Єдиний важливий крок, який залишилося зробити - це об'єднатися в робочу групу і виробити єдине, зрозуміле і прозоре для всіх бачення подальшого розвитку альтернативної енергетики, а також проголосувати за ці стимули в сесійній залі", - зазначив він.

Нагадаємо, "зелений" тариф як стимул розвитку відновлюваної енергетики в Україні був затверджений на законодавчому рівні ще в 2009 р. Він базувався на аналогічних фінансових інструментах підтримки відновлюваної енергетики, прийнятих в Європі. Багато європейських країн, досягнувши значної частки ВДЕ в енергобалансі, переходять на конкурентні правила роботи на ринку - до "зелених аукціонів".

Діалог про впровадження конкурентної системи підтримки розвитку відновлюваної генерації в Україні стартував на початку 2018 року. У червні у Верховній Раді України було зареєстровано 8 законопроектів щодо переходу на аукціони (як моделі стимулювання ВДЕ).

Зараз ви читаєте новину «Ухвалення закону про "зелені" аукціони неможливе без єдиного для ринку бачення майбутнього альтернативної енергетики - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі