середа, 09 жовтня 2024 18:19

Приховали ціни на продукти для військових: що кажуть у "Державному операторі тилу"

Приховали ціни на продукти для військових: що кажуть у "Державному операторі тилу"
Приховали закупівлю продуктів. Фото: "Наші гроші"

Державне підприємство Міністерства оборони "Державний оператор тилу" провело тендер в Prozorro та уклало угоду на постачання харчів для збройних сил у Рівненській області на суму 301,40 млн гривень, але приховало всі дані про підрядників та ціну продуктів.

Це вперше за час роботи "Держоператора тилу" приховали всі дані про підрядників та ціну. Тож невідомо, які фірми стали переможцями торгів та скільки коштують харчі у контрактах, пишуть "Наші гроші".

"Це відбулось через те, що ДОТ вперше провів тендер по процедурі "динамічна система закупівель". Цю процедуру було впроваджено на початку 2024 року для закупівель, пов'язаних з чутливою інформацією у військовій сфері", - йдеться у розслідуванні.

Агенція оборонних закупівель і Держспецзв'язку раніше використовували цю процедуру для покупки дронів. Вони приховують підрядників, але оприлюднюють дані про ціну та кількість придбаних апаратів.

Закупівлі харчів після розслідувань про відмивання коштів проходили за відкритими торгами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За стандартами НАТО: у Міноборони розповіли про нову систему закупівель

Перший етап закупівлі продуктів за закритим тендером ДОТ був відкритим. Підприємство провело кваліфікацію учасників ринку та обрала фірми, які відповідали вимогам. Це ТОВ "Фабрика смаку", ТОВ "Юг прод торг", ТОВ "Трейд граніт інвест", ТОВ "Охтирка м'ясопродукт", ТОВ "Атомсервіс", ТОВ "Аделін", ТОВ "Міт Пром", ТОВ "Контракт продрезерв 5", ТОВ "Буський консервний завод".

Очікується підписання ще однієї угоди про закупівлю продуктів на суму 606,80 млн грн на харчі для військових у Львівській області.

"Державний оператор тилу" сказав у коментарі ZN.UA, що рамкові угоди, за якими була проведена закупка, один із інструментів проведення закупівель на Prozorro і Державний оператор тилу не обирає, яку інформацію про постачальників чи ціни в каталогах закрити.

"Це все визначено в самій суті інструменту. Ми застосовуємо рамкові угоди, аби попередньо кваліфікувати компанії та за потреби оперативно укласти з ними договори на постачання. Це значно економить час, якого не можна втрачати, коли йдеться про забезпечення військових", - сказала директорка програми харчування ДОТ Галина Літош.

Деталі закупівель будуть публікувати на сайті.

ДОТ сьогодні опублікував інформацію про другий договір на закупівлю продуктів за рамковою угодою для військових у Львівській області. Товари буде постачати ТОВ "Трейд Граніт Інвест".

"Перший договір було укладено наприкінці вересня. Переможцем рамки для постачання в Рівненську область стала компанія "Аделін". Із договорами, а також каталогами продуктів харчування можна ознайомитися за посиланням", - додали у підприємстві.

Одразу після появи нового підрозділу "Державного оператора тилу", в Міноборони анонсували запровадження нових реформ.

Йдеться про реорганізацію процесів забезпечення військових усім необхідним: від харчування, одягу до засобів захисту і медицини.

Зараз ви читаєте новину «Приховали ціни на продукти для військових: що кажуть у "Державному операторі тилу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі