понеділок, 29 жовтня 2012 10:38

Уряд хоче удвічі підвищити імпортні мита

Уряд хоче удвічі підвищити імпортні мита
Підвищення повних ставок мит означає, що вони зростуть лише для країн, які не є членами Світової організації торгівлі. Фото: de-portal.com

Уряд пропонує вдвічі підвищити повну ставку мита на ввезені товари з ряду країн. Відповідний проект змін до Митного кодексу спільно розробили Мінекономрозвитку та Мінфін.

Як повідомляє "Комерсант-Україна" в матеріалі "Імпорт покривають митом", планується підвищити ставки на 7400 товарних позицій - на всі товари, що не мають зараз нульове ввізне мито (68% товарної номенклатури).

Підвищення повних ставок мит означає, що вони зростуть лише для країн, які не є членами Світової організації торгівлі (СОТ). Для країн, що входять в неї, діє пільгова ставка, яка поки не змінюється. У відношенні держав, що мають з Україною угоду про вільну торгівлю товарами, застосовуються нульові ставки мит, за винятком вилучень.

"У відношенні країн, що не входять до СОТ, а також тих, з якими у нас немає режиму торгових преференцій, Україна має право встановлювати ставки на свій розсуд", - пояснює радник юридичної фірми "Саєнко Харенко" Наталія Микольська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія назвала умову для знижки на газ

Повний митний режим використовується також при неможливості встановити країну походження імпорту, а також у разі, якщо громадяни ввозять товар (підакцизні товари або товари вартістю понад 10 тис. євро), не належать до особистих речей.

Перелік країн, імпорт з яких подорожчає, короткий: Андорра, Багамські острови, Бутан, Еритрея, Ефіопія, Ємен, Ірак, Коморські острови, Лаос, Ліберія, Сан-Томе і Прінсіпі, Сейшели, Судан. З цього списку незабаром буде виключений Лаос, минулого тижня офіційно прийнятий в СОТ. Потім до складу торгової організації повинні включити Ємен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров: Вибори пройшли чесно, ніде ніяких інцидентів не було

У пояснювальній записці наголошується, що підвищення ставок мита призведе до збільшення доходів держбюджету, однак не вказується обсяг очікуваних надходжень. Це повинно зробити більш прозорими умови зовнішньої торгівлі. Зараз на 87,3% підкатегорій товарів встановлені однакові повна і пільгова ставки, що не спонукає імпортерів вказувати країну походження товару, говориться в документі.

Зараз ви читаєте новину «Уряд хоче удвічі підвищити імпортні мита». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі