четвер, 26 вересня 2019 21:10

Пояснили, як має виглядати справжній фіскальний чек

Пояснили, як має виглядати справжній фіскальний чек
Підприємців зобов'яжуть видавати фіскальний чек з юридичною адресою, ідентифікаційним кодом, інформацією, що і коли купили. Фото: dpsscn.gov.ua

В Україні 70% товарних чеків підроблені. Люди не можуть поскаржитися на ресторан чи кафе, бо отримують "липовий" рахунок. За ним заклад наприкінці робочого дня тільки й може, що підбити касу, розповів Gazeta.ua директор Спілки захисту прав споживачів Максим Несміянов.

"Тепер підприємців зобов'яжуть видавати фіскальний чек з юридичною адресою, ідентифікаційним кодом, інформацією, що і коли купили. Клієнт без проблем зможе написати скаргу, якщо його права порушили", - каже Несміянов.

За його словами, сьогодні споживачі незахищені. Підприємці часто зловживають своїми правами.

"Реальний випадок - людина купила смартфон, але телефон у межах магазину продав один ФОП, а гарантію на нього - інший. Через місяць останній закрили. У результаті покупець не може повернути телефон за гарантійним випадком. Споживачам, які потрапляють у подібні пастки, переважно нічого не вдається зробити. Їхню скаргу можуть безрезультатно розглядати до двох років", - пояснює директор Спілки захисту прав споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли зникне контрабандний товар: думка експерта

До перевірок підприємства можуть завчасно підготуватися, додає він.

"Інформація про перелік перевірок з датами та адресами — відкрита. Якщо справи зовсім погано, то можна швиденько ліквідувати ФОП, щоб не було зайвих питань", - резюмує Несміянов.

З 1 жовтня 2020 року споживачі матимуть можливість поскаржитися на продавців, які не видали чи надали підроблений фіскальний чек. Зробити це зможуть люди, які здійснили покупку на суму від 850 грн. Підприємців змусять повернути клієнтам 100% вартості придбаних товарів.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, як має виглядати справжній фіскальний чек». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі